Vesti

USPEH DEJANA SAVIĆA U SOFIJI

23 april 2015

Istaknuti srpski muzički umetnik, dirigent Dejan Savić, protekle nedelje je nastupio u čuvenoj nacionalnoj koncertnoj dvorani Bulgarija u Sofiji.
Maestro je Orkestrom Sofijske filharmonije u okviru pretplatničke sezone "Klasični biseri i premijere" dirigovao dela svaremenog bugarskog kompozitora Cenka Minkina, a potom Mocarta i Mendelsona.
Solistički part svetske premijere Koncerta za marimbu i orkestar g. Minkina, inače predsednika Saveza bugarskih kompozitora, izuzetno zahtevan i težak za izvođenje, prepun balkanskih ritmova i nepravilne metrike, kao solista je uspešno donela Tatjana Koleva, umetnik evropske karijere i dometa, kojoj je ovo delo inače i posvećeno.
Mocartov popularni Koncert za klavir i orkestar u Ce duru KV 467 kao solistu je po prvi put oduševljenoj sofijskoj publici predstavio mladu tursku pijanistkinju Ruju Taner, umetnicu pred kojom je lepa budućnost i uspešna karijera.
Najzad, ovo izuzetno muzičko veče zaključeno je biserom orkestarske literature, Mendelsonovom "Škotskom" Simfonijom br. 3 u a molu.
Maestro Savić je već pozvan da nastupi i sledeće sezone u okviru ciklusa vokalno instrumentalnih dela, ovaj put sa Horom i Orkestrom Sofijske filharmonije, što je on sa zadovoljstvom prihvatio uz predlog da, kao na prethodnom koncertu sa ovim ansamblom evropske reputacije, predstavi kao soliste neke od srpskih muzičkih umetnika najvišeg ranga.
Koncertu, koji je snimala Bugarska nacionalna radio televizija, prisustvovao je ambasador Republike Srbije u Bugarskoj, nj.e. g. Vladimir Ćurgus sa osobljem ambasade.