Vesti

USPEH OPERE NARODNOG POZORIŠTA U RUMUNIJI

16 decembar 2014

Solisti opere i Orkestar Narodnog pozorišta pod upravom Dejana Savića, sa velikim uspehom su nastupili protekle nedelje u Rumuniji. Naši umetnici su izveli program numera iz Pučinijevih opera, povodom jubileja ovog velikog i značajnog italijanskog kompozitora, bez čijih dela se danas ne može zamisliti repertoar niti jedne operske kuće na svetu.
Koncert Opere Narodnog pozorišta unapred je označen kao najznačajniji događaj uzorno organizovanog i programski interesantnog Međunarodnog muzičkog festivala "Krajova Muzikale", koji se u Krajovi, glavnom gradu rumunske pokrajine Oltenija, održava već 41. put. Iako geografski blizu, do sada jedva da je bilo učesnika sa naših prostora na ovome cenjenom Festivalu, koji je po trajanju druga najstarija manifestacije ove vrste u Rumuniji, sa nosiocem Nacionalnom filharmonijom "Oltenija".
Umetnici iz Beograda u potupunosti su opravdali očekivanja i izveli program na najvišem umetničkom nivou pred punom dvoranom Filharmonije. Prvački solistički ansambl, predvođen izvrsnom, vokalno raspoloženom i inspirisanom Suzanom Šuvaković - Savić, sopranom, u saradnji sa ubedljivom Natašom Jović - Trivić, mecosopranom, te sjajnim tenorima Dušanom Plazinićem i Jankom Sinadinovićem, svojim arijama i duetima podigao je na noge sve posetioce koji ni posle tri bisa nisu napuštali svoja sedišta. Posebna priznanja na otvorenoj sceni zaslužio je i od zahvalne publike dobio odličan Orkestar Narodnog pozorišta, izvodeći tehnički i muzički zahtevna Pučinijeva popularna intermeca, besprekorno sarađujući sa solistima.
Srpski umetnici su na licu mesta dobili nekoliko ponuda i poziva za dalje nastupe kod naših istočnih suseda, od kojih treba posebno istaći poziv Državne opere "Elena Teodorini" iz Krajove, koji se odnosi na učešće na jubilarnom 10. istoimenom operskom festivalu 2015. godine, kao i predlog da se koncert sličan ovome održi u okviru sezone u transilvanskom gradu Bistrici, takođe naredne godine.