Vesti

USPEH UMETNIKA OPERE NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU NA GOSTOVANjU U JEKATERINBURGU

6 jun 2015

Sa uspešnog gostovanja u Jekaterinburgu u Rusiji, upravo su se vratili prvaci Opere Narodnog pozorišta u Beogradu sopran Snežana Savičić - Sekulić i Dušan Plazinić, tenor. Oni su pod upravom Dejana Savića učestvovali u izvođenju Verdijeve popularne predstave “Travijata” pred prepunom dvoranom Federalnog Uralskog teatra Opere i Baleta. Ovo muzičko pozorište staro preko 110 godina, spada među četiri najznačajnije institucije te vrste u Rusiji, zajedno sa Baljšoj teatrom iz Moskve, Marinskim teatrom iz Sankt Peterburga i Sibirskim teatrom Opere i Baleta iz Novosibirska, pa je time značaj velikih aplauza i stojećih ovacija našim umetnicima veći nego uobičajeno.
Saradnju Narodnog pozorišta i Uralskog teatra Opere i baleta inicirao je maestro Dejan Savić, posle svog prvog gostovanja u Jekaterinburgu pre nekoliko godina, i ona traje već nekoliko sezona. U Narodnom pozorištu u Beogradu, SNP u Novom Sadu i Narodnom pozorištu u Nišu tri godine za redom Balet iz Jekaterinburga je rado viđen gost, a za naredu sezonu osim novih programa ove trupe, publika u Srbiji će imati priliku da čuje i vodeće operske umetnike iz ovog teatra.
Naši umetnici, osim što su naišli na sjajan prijem zahvaljujući svojim visokim umetničkim dometima, usled velikog interesovanja javnosti i medija za njihovo gostovanje realizovali su niz intervjua i priloga za regionalnu televiziju, radio i pisana sredstva informisanja. Takođe, za narednu godinu direktor Uralskog teatra Opere i Baleta g. Genadij Arkadijevič Šiškin i Dejan Savić dogovorili su novo gostovanje umetnika iz Beograda u Rusiji kao nastavak dosadašnje uspešne saradnje između ova dva ugledna pozorišta.