Vesti

PRVO IZVOĐENjE BALETA "ALEKSANDAR" NA MATIČNOJ SCENI, POSLE USPEŠNE TURNEJE U MEKSIKU

6 novembar 2014

Balet "Aleksandar", u koreografiji Ronalda Savkovića, izveden je u četvrtak 6. novembra na matičnoj sceni po prvi put, posle uspešne desetodnevne turneje u Meksiku.
Beogradskim ljubiteljima baletske umetnosti, predstavili su se skoro svi akteri ove predstave koji su nastupili i u Meksiku gde su, osim kritičara, oduševili i brojnu publiku.
Tokom turneje, "Aleksandar" je prvo izveden 22. i 23. oktobra na najvećem američkom festivalu "Servantino" koji je održan u istorijskom gradu Guanahuato, nedaleko od Meksiko Sitija.
Na toj prestižnoj manifestaciji, na kojoj su se po 42. put okupile najznačajnije scensko-muzičke i dramske predstave iz celog sveta, zemlja - gost bio je Japan sa ogromnim brojem muzičkih i dramskih programa.
Nastupi našeg ansambla sa baletom "Aleksandar", koji je premijerno izveden 15. novembra 2011. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, izazvao je veliku pažnju meksičke javnosti.
Osim izvođenja predstave, održane su i tri veoma uspešne konferencije za štampu.
Gledaoci u prepunoj sali Državnog auditorijuma, koja ima oko 2.500 sedišta, ispratili su naše umetnike višeminutnim ovacijama.
Nakon fesstivalskog nastupa, balet je sa velikim uspehom izveden još četiri puta u Meridi, Akapulku i Guadalahari pred više od 15000 gledalaca.
Kritika nije štedela reči hvale na račun srpskih umetnika, a u jednom od tekstova pod naslovom "Balet iz Beograda doneo i prikazao veliki talenat u Meksiku", između ostalog je istaknuto da je naša kompanija, pored negovanja klasičnog baleta, "razvila individualni savremeni izraz koji je prepoznatljiv i osvaja publiku".
Kritika je pohvalila kompletan ansambl predvođen Dejanom Kolarovim, Anom Pavlović, Milicom Jević, Milanom Rusom, Bojanom Žegarac, Jovicom Begojevim, Tamarom Ivanović, Igorom Pastorom, Balintom Raušerom, Nikolom Tomaševićem i Sanjom Ninković, ocenivši da je svih šest predstava izvedeno na najvišem umetničkom nivou.
Na meksičkoj turneji, u predstavi su gostovali i solisti iz riječkog HNK-a, u kojem je Savković direktor Baleta, - Martin Hamer i Svebor Zgurić.
M.B.

Više fotografija sa gostovanja u Meksiku možete pogledati OVDE, na našoj Facebook stranici