Vesti

VERDIJEV "DON KARLOS" PONOVO NA REPERTOARU, IZVOĐENjEM DIRIGOVAO MAESTRO NIKŠA BAREZA, JANKO SINADINOVIĆ DEBITOVAO U NASLOVNOJ ULOZI

19 april 2017

Posle pauze od nepune dve godine, na operski repertoar Velike scene, ponovo je, od 19. aprila uvršten „Don Karlos“ Đuzepa Verdija.
Na tom izvođenju, pod upravom gosta iz Zagreba, hrvatskog dirigenta značajne međunarodne reputacije, maestra Nikše Bareze, u naslovnoj roli debitovao je tenor Janko Sinadinović.
Ulogu kralja Španije Filipa pevao je bas Ivan Tomašev, njegovu suprugu Elizabetu tumačila je sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, mecosopran Dragana del Monako nastupila je u roli španske plemkinje Eboli, bariton Miodrag D. jovanović bio je španski plemić Rodrigo, a bas Nenad Jakovljević - Veliki inkvizitor.
Uloge su ostvarili i Vuk Matić (Fratar), Dragana Tomić Roksandić (Tebaldo), Mirjana Begenišić (Glas sa neba), Slobodan Živković (Grof Lerma) i Igor Matvejev (Kraljevski herald).
U ovoj operi u četiri čina (sedam slika) učestvovali su Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
Koncertmajstor je bila Vesna Jansens, a šef Hora Đorđe Stanković.
Režiju Mladena Sabljića (njegova poslednja režija koja je na repertoaru Narodnog pozorišta) obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.
Scenografiju je uradio Vladimir Marenić, kostime Ljiljana Dragović, a koreografiju Vladimir Logunov.
Verdijev „Don Karlos“, napisan po porudžbini Pariske opere, premijerno je izveden u francuskoj prestonici 1867. godine.
Libreto, prema tragediji slavnog nemačkog pisca Fridriha Šilera, napisali su Žozef Meri i Kamij di Lokl, a radnja se dešava u Španiji oko 1560. godine.
Iako su njih dvojica morali da krate veoma obiman dramski predložak, Verdi je svojom muzikom uspeo da nadoknadi sva skraćenja zadržavši samo ono osnovno, ujedno i najvrednije. Prikazujući neraskidivost ljudskih sudbina maestralnom muzikom zadivljujućeg bogatstva, izražajnosti i psihološke dubine, stvorio je delo koje i danas jednako snažno izražava sudbinu i patnju čoveka.  
Ova opera, između ostalog, poteže i neka veoma zanimljiva pitanja iz istorijskog konteksta uključujući  politiku, odnos između države i crkve u doba Inkvizicije, između despotizma i liberalizma. Naravno, tu je i nezaobilazna ljubavna priča koja se pretvara u trougao, sa dosta preokreta...
”Don Karlos”, opera izražajnih i veoma zahtevnih arija, koja traži posebnu pažnju publike, poslednjih decenija nezaobilazni je deo repertoara ozbiljnih svetskih operskih kuća.
U Sabljićevoj režiji, predstava je premijerno izvedena 9. oktobra 1992. godine.
Prvi put je obnovljena 18. februara 2006, a potom i 4. februara 2012. godine.
Poslednji put bila je na repertoaru 13. maja 2015. godine.
M.B.