Vesti

VERDIJEVIM „NABUKOM“ DIRIGOVAO MAESTRO ENTONI ARMORE

16 april 2016

Operom Đuzepa Verdija „Nabuko“, koja je izvedena na Velikoj sceni u subotu 16. aprila, dirigovao je maestro Entoni Armore.
Uloge su ostvarili Dragutin Matić (Nabuko), Sanja Kerkez (Abigaila), Nenad Jakovljević (Zaharija), Ljubica Vraneš (Fenena), Aleksandar Dojković (Ismail) Mihailo Šljivić (Veliki sveštenik), Darko Đorđević (Abdalo) i Tatjana Mitić (Ana).
U predstavi je sudelovao Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.
Opera u četiri čina „Nabuko“ premijerno je izvedena 10. oktobra 2007. godine u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova.
U međuvremenu, obnovu predstave uradila je Ivana Dragutinović Maričić.
Scenografiju je kreirao Aleksandar Zlatović, a kostime Ljiljana Dragović.
„Nabuko“ je praizveden 9. marta 1842. godine u milnaskoj Skali.
Libreto je napisao Temistokle Solera na osnovu baleta Antonija Kortezija, odnosno drame Nabukodonosor Ogista Anisea-Buržoaa i Fransisa Kornija.
M.B.

 

 

 

 

ENTONI ARMORE

Rođen je u italijanskoj porodici, u blizini Njujorka.
Ostvario je karijeru u SAD, a 2001. se preselio u Evropu.
Tokom studija dirigovanja, horne, violine i muzičke teorije, u SAD i Evropi, stekao je izvođačko iskustvo kao hornista i violinista, a zatim i kao dirigent.
Bio je muzički direktor i dirigent nekoliko orkestara u Oregonu, uključujući i Kamerni orkestar Portlanda, Simfonijski orkestar Kolumbija i Simfonijski orkestar Njuporta.
Armore je osnivač i umetnički direktor/dirigent Muzičkog festivala „Ernest Bloh“ (1990/1994/1995), i Oregonske kamerne opere u Portlandu (1997–2000).
Po dolasku u Evropu, na poziv maestra Jona Jankua iz Rumunske nacionalne opere u Temišvaru, Armore je bio glavni gostujući dirigent i umetnički savetnik Filharmonije Crnog mora (2001–04), kao i pomoćni direktor i dirigent u Operi Konstanca u Konstanci.
Trenutno je dirigent i direktor međunarodnih projekata u Državnoj operi i filharmoniji u Ruseu, u Bugarskoj.
Dirigovao je profesionalnim orkestrima i operskim ansamblima u Austriji, Poljskoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini, Belgiji, Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Moldaviji, Srbiji, Finskoj, Nemačkoj i Kini.
Oduvek je gajio posebno interesovanje za muziku savremenih kompozitora.
Sa Simfonijetom iz Slovačke je snimio CD za švajcarsku izdavaču kuću VDE-Gallo Disques, sa muzikom Ernesta Bloha, Tomasa Svobode i Klausa Kornela.
Dirigovao je svetske premijere nekoliko Svobodinih i Kornelovih orkestarskih dela.
Sa Filharmonijom „Janaček“ i drugim orkestrima, snimao je i dela drugih savremenih kompozitora kao što su Mark Mekenkro (Australija), Piter Grev (Holandija), Džon Robertson (Kanada) i Antoan Fafard (UK).
Od 2001. obučava dirigente, drži master-klasove za simfonijske i operske dirigente, a sarađuje sa Međunarodnim takmičenjem u operskom dirigovanju „Plavi Dunav“, koje se održava svake druge godine (2017. će se održati sedmi put).