НОРМА - у припреми

Народно позориште у Београду
ОПЕРСКИ АНСАМБЛ ПРИПРЕМА БЕЛИНИЈЕВУ “НОРМУ”, ПРЕМИЈЕРА 10. ЈУНА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

Оперски репертоар Народног позоришта у Београду ускоро ће бити богатији за још један велики наслов - чувену лирску трагедију „Норма“, италијанског композитора Винћенца Белинија.
Премијера је планирана за 10. јун на Великој сцени.
Представу припремају диригенти Дејан Савић и Лари Њуленд к.г. (САД), док је режија и сценографија поверена госту из Италије Ђанкарлу дел Монаку.
Насловни лик Норме, првосвештенице храма, певаће сопран Сања Керкез, у алтернацији са Свитланом Декар (к.г.).
У ансамблу су и Јанко Синадиновић/ Александар Дојковић (Полион), Ненад Јаковљевић/ Драгољуб Бајић (Оровезо), Драгана дел Монако/ Александра Ангелов (Адалђиза), Љубица Вранеш/ Наташа Рашић (Клотилда) и Слободан Живковић/ Марко Живковић (Флавио).
У представи ће учествовати Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.
Костиме ће креирати Стела дел Монако, к. г. и Катарина Грчић Николић.
У ауторској екипи су и Ивана Драгутиновић Маричић (помоћник редитеља), Ана Григоровић/ Владан Ђурковић (асистенти редитеља), Мираш Вуксановић (помоћник сценографа) и Јасна Сарамандић (асистент сценографа).
„Норму“, праизведену 25. децембра 1831. године у миланској Скали, Белини је компоновао после великих успеха које је имао са операма „Гусар“, „Туђинка“ и „Месечарка“, о којима је писао свом пријатељу Франћеску Флориму. Занимљива је, међутим, чињеница да су ове опере и после успешног приказивања „Норме“, увек имале више успеха код публике од овог Белинијевог дела, иако га је он сматрао најбољим и чак изјављивао да једино „Норму“ сматра делом којим се може увек поносити. Нема сумње да се укус публике од тада променио и да је „Норма“ касније оцењена онако како заслужује, те јој је у историји додељено оно место које јој је Белини наменио.
Либрето за ову оперу написао је Фелиће Романи, према истоименом трагичном делу Александра Сумеа.
„Норма” се састоји из два чина, од који сваки има по две сцене. Описује догађаје у Галији, тачније, у светом гају и храму бога Ирминсула, у првом веку нове ере, када је Галија била под окупацијом Римљана.
У Народном позоришту у Београду, премијерно је, први и једини пут до сада, изведена 12. јануара 1966. године, под диригентском управом Оскара Данона, у режији Младена Сабљића и кореографији Бранка Марковића.
Улоге су остварили Милка Стојановић (Норма), Драго Старц (Полион), Ђорђе Ђурђевић (Оровезо), Ђурђевка Чакаревић (Адалђиза), Љубица Врсајков (Клотилда) и Живојин Милосављевић (Флавио).
Сценографију је урадио Миомир Денић, а костиме Божана Јовановић.
М.Б.