Вести

Јубиларно 50. извођење Чеховљевог „Иванова“

26 април 2024

Драма Антона Павловича Чехова „Иванов”, у адаптацији и режији Татјане Мандић Ригонат, с Николом Ристановским у насловној улози, биће изведена јубиларни педесети пут, 30. априла (19:30) на Великој сцени.

Славни руски класик, у овом комаду који је написао као веома млад аутор, 1887. године, не поставља дијагнозе ни људима ни времену, већ износи на површину најразличитије валере постојања и мишљења.

„Иванов“ је драма у којој Чехов успева да ухвати тај осећај поражености и сувишности мисаоног, емотивног, поштеног човека у савременом времену и свету.

Напомињући да Чехов није писац тезе, Татјана Мандић Ригонат подсећа да ни представа „не нуди тезу или идеолошку платформу за размишљање, већ покреће метафизичка питања о основним стубовима, а то су смрт и љубав”.

„Чехов воли људе више него идеје. Занима га не идеја Бога него у којој ситуацији који човек и зашто прича о Богу. У овом комаду људи говоре, говоре душе различитих људи, а оно што нас повезује јесте осећање преиспитивања - ко смо ми данас, шта можемо у овом животу да покренемо и зашто смо тако уморни и не верујемо”, каже Татјана Мандић Ригонат.

У њеној поставци, овај комад представља својеврсни музеј душе и човечности који је настао у уметничкој лабораторији на тему егзистенцијалног безнађа.

Публика седи у гледалишту на Великој сцени, са 211 места, смештеном на три стране позорнице, а глумци су у центру и крупном плану.

Тај простор на сцени, према идеји редитељке, замишљен је управо као поменути музеј, у коме су гледаоци позвани да буду учесници у „растварању” проблема и питања која представа покреће.

Комплексне Чеховљеве јунаке тумаче и Нада Шаргин, Хана Селимовић, Владан Гајовић, Бранко Видаковић, Драгана Варагић, Ненад Стојменовић, Никола Вујовић, Бранка Петрић, Вања Милачић и Бојан Кривокапић.

У представи учествују и Јелена Благојевић, Предраг Васић, Немања Константиновић, Даница Араповић и музичари Никола Драговић, Иван Мирковић, Немања Бубало.

Ауторски тим чине и Бранко Хојник (сценограф), Бојана Никитовић (костимограф), Ирена Поповић (композитор), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор) и Анђелија Тодоровић (сценски покрет).

„Иванов“ је премијерно изведен 12. октобра 2016. године.

Улоге Предрага Ејдуса и Данијеле Угреновић, који су у међувремену преминули, преузели су Владан Гајовић и Драгана Варагић. 

Представа је на фестивалима и ван њих освојила укупно 15 награда, четири у целини и 11 појединачних.

"Иванов" је у априлу 2019. године с великим успехом изведен на реномираном фестивалу „МИТЕМ“ у Будимпешти, једној од најамбициознијих европских позоришних манифестација последњих неколико година.