АЛЕКСАНДАР ЂУРИЦА ПРЕМИЈЕРНО У УЛОЗИ АЛСЕСТА, У НЕДЕЉУ 3. НОВЕМБРА

Уместо Николе Јовановића, који је од премијере, као гост, наступао у улози Алсеста - главног јунака Молијерове комедије "Мизантроп" у режији Егона Савина, убудуће ће играти Александар Ђурица.

Ђурицу, сталног члана ансамбла Драме Народног позоришта у Београду, који ће први наступ имати у недељу 3. новембра, у улози Филента трајно ће заменити Бојан Лазаров.
У подели су и Нина Јанковић (Селимена), Бане Видаковић (Оронт), Душанка Стојановић Глид (Арсионоја), Златија Ивановић (Елијанта), Љубивоје Тадић (Акаст), Милош Ђорђевић (Клитандар), Милош Лаловић к.г (Полицајац), Маја Лукић к.г. (Менаџер 1) и Валентина Велков к.г. (Менаџер 2).
За полазиште представе, која је премијерно изведена 19. маја 2012. године, узета је адаптација славног пољског писца Кота, који је француског класика својевремено пребацио у прозу.
Текст је са пољског језика превео Петар Вујичић, а Савин га је адаптирао за данашње време.
“Мизантроп”, као и други Молијерови комади, критикује лицемерје, самозадовољну елиту, комформизам већине и удвориштво због користољубља, што у овој адаптацији делује као права слика данашњег друштва.
Радња се дешава у маркетиншкој агенцији, у којој Селимена ради као чувена манекенка, а ликове са двора из доба Луја XIV заменили су помоћници министара, шефови кабинета и саветници са политичким амбицијама.
Главни јунак Алсест говори истину свима у лице, али наилази на игнорисање, подсмех, па и тужбе за клевету. Својом врлином не успева да преобрати било кога, ни најбољег пријатеља, нити девојку са којом се забавља.Када на крају увиди да људи нису способни да прихвате његове високо постављене ставове, он одлази, потпуно напуштајући друштво.Његова љубав Селимена, међутим, одлучује да своју младост и лепоту искорсти зарад каријере и зато бира компромис са корумпираним друштвом.
Драматург је Славко Милановић, сценограф Борис Максимовић, костимограф Лана Цвијановић, дизајн звука је урадио Владимир Петричевић, док су за видео-материјал били задужени Петар Антоновић и Јован Тарбук.
М.Б.

Биографију Александра Ђурице можете погледати ОВДЕ