АНА РУПЧИЋ ПЕТРОВИЋ 23. АПРИЛА ПРЕМИЈЕРНО КАО ТОСКА У ИСТОИМЕНОЈ ПУЧИНИЈЕВОЈ ОПЕРИ

Првакиња Опере Ана Рупчић Петровић премијерно ће наступити као Тоска у истоименој опери Ђакома Пучинија која је на репертоару Велике сцене у среду 23. априла.
Под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, у овој музичкој драми у три чина, први пут ће наступити и Дејан Максимовић (Каварадоси), Александар Пантелић (Анђелоти), Михаило Шљивић (Шароне) и Иванка Раковић Крстоношић (Пастир).
У подели су и Миодраг. Д. Јовановић (Скарпија), Павле Жарков (Црквењак), Данило Стошић (Сполета) и Страхиња Ђокић (Тамничар).
У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, као и чланови Дечијег хора "Хориславци".У ауторској екипи су Ђорђе Станковић (асистент диригента), Ана Григоровић (асистент редитеља), Мираш Вуксановић (сценограф), Јасна Сарамандић (асистент сценографа), Катарина Грчић (костимограф), Ружица Ристић (асистент костимографа) и Петар Антоновић (видео продукција).
"Тоска" је премијерно изведена 2. априла у режији госта из Скопља Дејана Прошева.
Радња опере, која представља место сталног преплитања политичких и љубавних интрига, дешава се у Риму јуна 1800. године, у време Наполеоновог пробоја у Италију и претње преотимања тог града од тадашњег Напуљског краљевства.
Главни јунаци приче, настале по либрету Луиђија Илике и Ђузепеа Ђакозе, а на основу истоимене драме Викторијена Сардуа, су страствена и импулсивна дива Флорија Тоска, романтични, слободољубиви и заљубљени сликар Марио Каварадоси и властољубиви и бескрупулозни шеф полиције Барон Скарпија.
М.Б.