"АНТИГОНА" СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕНА НА 19. ИНТЕРНАЦИОНАЛНОМ ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ У АДАНИ

Софоклова трагедија "Антигона" у режији Јагоша Марковића, са Вањом Ејдус у роли племените хероине Антигоне и Александром Срећковићем у улози окрутног владара Креонта, изведена је 29.и 30. априла сa великим успехом на затварању 19. Интернационалног позоришног фестивала у Адани, граду на југу Турске.
Представа је обе вечери одиграна у препуној сали, а одушевљена публика је са великом пажњом пратила ову поставку чувеног бисера античке књижевности из петог века пре Нове ере, урађене у славу људског и божанског у човеку, а против фашистичког разврставања жртава по вери, нацији или некој другој припадности, и на је крају узвицима "браво" и бурним аплаузима  поздравила комплетан ансамбл у којем су били и Вјера Мујовић (Исмена), Предраг Ејдус (Хор), Небојша Кундачина (Тиресија), Бојан Кривокапић (Стражар), Момчило Оташевић (Хемон), те Никола Вујовић и Софија Узуновић који су први пут тумачили улоге Гласника, односно Еуридике.
“Антигона” је одиграна на сцени Државног позоришта које се налази у оквиру комплекса Културног центра „Хаџи Омер Сабанџи", а првом извођењу присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Турској Данило Вучетић.
Колико је интересовање владало за гостовање Народног позоришта, говори и податак да су улазнице за оба наступа распрадате у року од два сата.
Редитељ Марковић је и аутор сценографије, металне конструкције која, као и костими Бојане Никитовић, избегава смештање у одређени простор и време те приче са универзалном поруком.
На овом фестивалу ревијалног карактера, од 27. марта, осим домаћина Турске и наше земље, учествовала су и позоришта из Русије, Македоније, Шпаније, Италије и Грузије.
Народно позориште у Београду већ је гостовало на тој манифестацији 2004. године, са Шекспировим „Хамлетом“, у режији Иване Вујић.
М.Б.

Прочитајте још вести