АУТОРСКИ ПРОЈЕКАТ МАЈЕ ПЕЛЕВИЋ И СЛОБОДАНА БЕШТИЋА „МОЈЕ НАГРАДЕ“ 8. СЕПТЕМБРА УЧЕСТВУЈЕ НА ФЕСТИВАЛУ ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ АЛТЕРНАТИВНОГ ТЕАТРА (ФИАТ) У ПОДГОРИЦИ

Ауторски пројекат Маје Пелевић и Слободана Бештића, „Моје награде“, према роману Томаса Бернхарда, у извођењу Слободана Бештића и суфлерке Гордане Перовски, учествоваће 8. септембра на Фестивалу интернационалног алтернативног театра (ФИАТ) у Подгорици.
Представа ће бити изведена од 20 часова на Великој сцени Културно информативног центра „Будо Томовић“.  
На фестивалу, који се одржава од 5. до 16. септембра, осим Народног позоришта, учествоваће и Загребачко казалиште младих, La comedie francaise (Париз), Црногорско народно позориште (Подгорица), Битеф театар (Београд), Национални турски театар (Скопље), Народни театар Битола...
У „Мојим наградама“ - интимној исповести пуној (ауто)ироније и пародије, Бернхард се на духовит, а истовремено горак начин обрачунава са корумпираним аустријским друштвом и његовим културним назорима и обичајима.
Он се истовремено сатирично осврће на све институције које он сматра извором те изопачености: цркву, болницу, Академију наука, Министарство културе, партије, уметничке сенате, жирије, удружења.
Парадоксално је прихватао награде које су му додељивали током живота за романе у којима се са слашћу и презиром ругао својој домовини.
Он врло живописно и у првом лицу, описује ситуације у којима су му додељене разне државне награде и признања, приликом чега се истовремено гнушао оних који му награду додељују и себе који награду прима, углавном из материјалних разлога.
Представа је реализована у копродукцији са Културним центром Панчево.
За редитељски концепт и драматургију била је задужена Маја Пелевић, сценограф је Мираш Вуксановић, његов асистент Јасна Сарамандић, а костимограф Олга Мрђеновић.
Дизајн светла урадио је Милан Коларевић, а звука Владимир Петричевић.
Милорад Јовановић је извршни продуцент, Наталија Игњић организатор, a Милош Обреновић инспицијент.
„Моје награде“ су премијерно изведене 4. априла ове године на Сцени „Раша Плаовић“.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести