Балет „Ко то тамо пева“ изведен у знак сећања на драмску уметницу Неду Арнерић (1953-2020)

У знак сећања на недавно преминулу драмску уметницу Неду Арнерић (1953-2020), балетски ансамбл Народног позоришта у Београду извео је 23. јануара на Великој сцени култни наслов „Ко то тамо пева“.

Либрето за ову представу урађен је на основу сценарија истоименог филма Душана Ковачевића, на музику Вокија Костића, и у кореографији и режији Сташе Зуровца.

Атрактивна постава, у којој нема главних и споредних улога, врхунска музика без које представа не би била тако посебна, одлична кореографија и режија кроз коју је представљен наш менталитет, само су неки од детаља који су јој одавно обезбедили култни статус.

Захваљујући својој универзалној нити, овај балет премијерно изведен 22. децембра 2004. године, разумела је и заволела не само наша, него и публика на досадашњим бројним гостовањима у региону, Европи и широм света.

У чувеном филмском остварењу „Ко то тамо пева“ из 1980. године, у режији Слободана Шијана, Неда Арнерић је маестрално одиграла улогу Младе.

Призната драмска уметница била је гошћа Народног позоришта 12. јануара 2018. године, на 176. извођењу балета „Ко то тамо пева“ и том приликом, после представе, настала је фотографија са комплетним ансамблом.

Неда Арнерић је преминула 10. јануара у Београду у 67. години.
М.Б.

Прочитајте још вести