Бесплатне акције “Отворена врата Народног позоришта” од 17. до 21. септембра у оквиру манифестације „Дани европске баштине”

У оквиру манифестације "Дани европске баштине", сваког дана, у 12 часова, у периоду од 17. до 21. септембра, Народно позориште у Београду организоваће акције "Отворена врата" током којих ће бесплатно моћи да се обиђе музеј и зграда театра.

У добро осмишљеној тури посетиоци ће, уз медијатора Драгана Стевовића, сазнати најосновније историјске податке о овом здању културе од националног значаја, упознати се са процесом рада, обићи гардеробе, радионице, позоришни бифе, музеј...

У току обиласка, посетиоци могу да погледају и актуeлну изложбу „Одета и Одилија – Бели и Црни лабуд на сцени Народног позоришта у Београду“, ауторке Милене Јауковић.

Поставка представља својеврсни омаж нашим најзначајнијим балетским уметницама, као и гошћама Националног театра из целог света које су интерпретирале улоге Одете и Одилије у балету „Лабудово језеро“.

Обилазак је организован за минимум 15 посетилаца, а окупљање, због реконструкције фасаде, je испред службеног улаза у Народно позориште (Француска 3).

Групне посете могу да се закажу на број телефона 0602240147 (Драгица Гаћеша).

Манифестација „Дани европске баштине” у Београду део је велике европске манифестације Савета Европе и Европске комисије, којом се сваког септембра, по истим принципима и са истим симболима, представља наше наслеђе као заједничка баштина европских народа, разноликост култура, традиције, обичаја.

„Дани европске баштине” одржавају се у Београду од 2002. године.

Сваке године са другом темом, манифестација је у српској престоници постала својеврстан празник културе и туризма када се припремају тематски програми, отварају градска здања, историјске куће, легати, музеји, установе културе... и приређује велики број разноврсних програма бесплатних за посетиоце.
М.Б.

Прочитајте још вести