БОРА ДУГИЋ ГОСТОВАО У ЦИКЛУСУ "ЛАЗА & ВИЛ РАЗГОВОРИ" У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Гост циклуса "Лаза & Вил разговори", одржаног у понедељак 16. децембра у Музеја Народног позоришта у Београду, био је Бора Дугић.

Тема разговора, који је са прослављеним уметником на фрули водила оснивач Фондације „Лаза Костић" Марина Милић Апостоловић, била је музика коју је он урадио за представу „Хенри Шести" коју је по драми Вилијама Шекспира режирао Никита Миливојевић.
У том комаду, које је Народно позориште урадило у копродукцији са Фондом „Лаза Костић“ и чувеним лондонским позориштем Глоб театар на чијој сцени је веома успешно премијерно изведен 11. маја 2012. године у оквиру „Културне олимпијаде“, Дугић учествује и као фрулаш, заједно са Зораном Живковићем (виолина) и Душаном Стојановићем (хармоника).
Насловну улогу у овој трагикомедији, са елементима гротеске тумачи Хаџи Ненад Маричић, а у подели су и Предраг Ејдус (Бискуп од Винчестера, касније кардинал), Танасије Узуновић (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Лорд Талбот), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Бранислав Томашевић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Ричард Плантаџенет), Александар Срећковић (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит) и Јелена Ђулвезан (Јована од Орлеана).
Присећајући се процеса рада на представи, Дугић је рекао да је он био веома интересантан и да се са великим задовољством сећа своје сарадње са редитељем Миливојевићем.
- Већ при првом сусрету, рекао сам му да музика сваког народа потиче из фонетике, односно мелодике говора. Па, ако је Шекспир преведен на српски језик и представа се игра на српском језику, онда би, просто речено, звучало рогобатно да се у њој изводи нека музика која није фонетски приближна нашем језику. Он је био веома строг, па и неумољив када су биле у питању неке промене које је замислио, али у овом случају дао ми је безрезервну подршку - открио је Дугић.  
У наставку получасовног разговора, признати уметник је пред бројном публиком причао о премијерном и репризном извођењу "Хенрија Шестог" у Лондону, као и о својој фасцинираности Костићем кога је назвао "громдом српске књижевности и српске интелектуалности". 
Циклус "Лаза & Вил разговори", који су покренути 17. новембра, одржавају се уочи сваког извођења "Хенрија Шестог" у Народном позоришту, а теме су усмерене на поменуту представу, као и на богато стваралаштво Вилијама Шекспира и Лазе Костића.
М.Б.