БУГАРСКА УМЕТНИЦА ЕЛЕНА БАРАМОВА ГОСТОВАЛА У ВЕРДИЈЕВОМ “ДОН КАРЛОСУ”, ПОСВЕЋЕНОГ БРАНКУ ПИВНИЧКОМ

Сопран из Бугарске Елена Барамова, у улози Елизабете, гостовала је у среду 14. јуна у Вердијевој опери “Дон Карлос”, чије је извођење било посвећено чувеном српском оперском уметнику и некадашњем директору Опере Народног позоришта Бранку Пивничком (1917–1983).
Под диригентском управом Ђорђа Павловића, у насловној улози наступио је тенор Душан Плазинић, ролу краља Шпаније Филипа певао је бас Иван Томашев, мецосопран Вишња Попов дочарала је лик шпанске племкиње Еболи, баритон Владимир Андрић био је шпански племић Родриго, а бас Драгољуб Бајић - Велики инквизитор.
Улоге су остварили и Вук Матић (Фратар), Драгана Томић (Тебалдо), Мирјана Бегенишић (Глас са неба), Слободан Живковић (Гроф Лерма) и Игор Матвејев (Краљевски хералд).
У овој опери у четири чина (седам слика) учествовао је Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.
Концертмајстор је била Весна Јансенс, а шеф Хора Ђорђе Станковић.
Режију Младена Сабљића из 1992. године, обновила је Ивана Драгутиновић Маричић.
Сценографију је урадио Владимир Маренић, костиме Љиљана Драговић, а кореографију Владимир Логунов.
Вердијев „Дон Карлос“, написан по поруџбини Париске опере, премијерно је изведен у француској престоници 1867. године.
Либрето, према Шилеровој драми, написали су Жозеф Мери и Камиј ди Локл, а радња се дешава у Шпанији око 1560. године.
М.Б.

 

Елeна Барамова

Елена Барамова је рођена у Бугарској. Дипломирала је оперско певање на Националној музичкој академији „Панчо Владигеров“ у Софији, у класи професорке Констанце Вачкове. Усавршавала се на Академији „Борис Кристоф“ у Риму, где јој је ментор била Мирела Паруто.
Од 2001. године, Елена Барамова је наставила студије код Гене Димитрове. Током те и наредне године, учествовала је на концертима са Геном Димитровом у Бугарској, Бечу, Прагу и Будимпешти.
Млада уметница је добитница разних награда на престижним међународним такмичењима: Међународно такмичење „Хулијан Гајаре“ – Памплона са Хозе Карерасом као продуцентом; затим, била је лауреат на Међународном такмичењу „Христо Брамбаров“, добитница прве награде за најбоље извођење мађарских и бугарских песама – Мађарски институт културе у Софији, те добитница друге награде на Међународном оперском такмичењу „Ријека белканто“ у Хрватском националном театру у Ријеци.  
Елена Барамова је наступала у Националној опери у Софији као Дона Елвира у опери Дон Ђовани, Леди Магбет у Магбету, Елвира у Ернани, Мини у Девојка са запада, као и у насловним улогама у операма Тоска, Турандот и Норма.  
Гостовала је у улози Аиде у Пољској националној опери, на Оперском фестивалу у Авеншу – Швајцарска, Класика на отвореном у Солотурну – Швајцарска, у Тајпеј арени у Тајвану – копродукција Оперског театра из Рима и Симфонијског оркестра Тајпеја, на Фестивалу опере у Мерану – Италија, у Опери у Каиру – Египат, укључујући и „Монументалне оперске продукције на отвореном“ у Берлину, Карлсруху, Штутгарту, Висбадену и у Амфитеатру у Ханау у Немачкој, са гостовањима у Шпанији, Португалији, Француској, Холандији и Белгији.
Елена Барамова је наступала као Леди Магбет у Вердијевом Магбету у Салцбургу – Аустрија, у Театру у Аликантеу – Шпанија, Театру Вјелки Лођ – Пољска и приликом гостовања у Холандији и Белгији.
Певала је улогу Амелије у Балу под маскама у Опери у Каиру – Египат, Театру Сервантес у Малаги – Шпанија и у Аудиторијуму у Мурсији – Шпанија.  
Елена Барамова је доживела велики успех као Абигаила у опери Набуко у Театру Вјелки – Пољска национална опера, у Прашкој опери – Република Чешка, Естонској националној опери, Театру у Сарагоси – Шпанија, Театру у Мерињаку – Француска, Театру  у Бриселу, затим у театрима у Антверпену, Генту и Хаселту у Белгији, укључујући и „Монументалне оперске продукције на отвореном“ у Хановеру, Карлсруху, Келну, Штутгарту, као и у Амфитеатру у Триру и Амфитеатру у Ханау у Немачкој, са гостовањима у театрима у Италији, Француској и Шпанији.
Насловну улогу у Пучинијевој опери Турандот, Елена Барамова је тумачила на Лирском фестивалу на тргу у Маси Маритима – Италија, Театру у Рипатранзонеу – Италија, Театру Данунцио у Пескари – Италија, Опери де Маси у Паризу – Француска, Театру Форум у Фрежису – Француска, Прашкој државној опери – Република Чешка, Токијском театру – Јапан, Театру Аичи Префектуре у Нагоји – Јапан, Националној меморијалној дворани у Тајпеју – Тајван, Националном културном центру „Чанг Кај-Шек“ – Тајван.  
Улогу Тоске је тумачила у Театру Вјелки Лођ – Пољска, Опери у Каиру – Египат, на фестивалима у Шатодену, у театрима у Анеу, Сент-Лобу и Руј-Малмезон у Француској, као и у Хирсауу у Немачкој.  
У њене запажене улоге спадају улога војвоткиње Елене у грчкој продукцији опере Сицилијанско вечерње у Концертној дворани Мегарон у Атини – Грчка, те улога Дона Елвире у Дон Ђованију на фестивалу Класика на отвореном у Солотурну – Швајцарска, Леонора у Трубадуру у Текленбургу – Немачка, Маркиза Пођо у Један дан власти у Државној опери Стара Загора, улога Елвире у Ернани на Међународном музичком фестивалу „Лето у Варни“ и у Националној опери у Софији.
Елена Барамова је као гостујућа солисткиња наступала на бројним концертима са Оркестром Каназава у Јапану, Оркестром Конзерваторијума у Берну у аренама у Авенсу – Швајцарска, Филхармонијским оркестром из Софије – Бугарска. Наступала је на концерту поводом стогодишњице рођења Бориса Кристофа у Кући УНЕСКО-а у Паризу, Француска, и учествовала је на Оперском гала концерту италијанске музике у Бад Емсу у Немачкој.
У прошлој сезони, 2015/2016. године, Елена Барамова је певала улогу Турандот на фестивалу Дани лирике Шартра и Ер-и-Лоара, укључујући и наступ у Театру у Шартру, Театру у Анеу, Театру у Бијарицу и Тионвилу у Француској. Исту улогу је тумачила и приликом гостовања ове продукције у Јапану.
Током протекле сезоне Елена Барамова је и први пут наступила у улози Розалинде у опери Слепи миш у Државној опери у Старој Загори.
Остали наступи током прошле сезоне укључују: Абигаила у Набуку у Античком форуму Августа Трајана, као и Абигаила у Набуку и Турандот у Државној опери у Русеу.
Њени планови за сезону 2016/2017, укључују Турандот (насловна улога) у Театру Вјелки Лођ – Пољска.

 

Прочитајте још вести