Центар за културу Раковица 17. маја гостује с драмом Љубомира Ранковића „Слике из живота владике Николаја – монах Тадија“

Центар за културу Раковица гостоваће 17. маја (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“ с драмом Љубомира Ранковића „Слике из живота владике Николаја – монах Тадија“, у режији Владимира Лазића.

Насловну улогу тумачи Борис Пинговић, а у подели су и Снежана Савић (Катарина Велимировић), Ненад Стојменовић (Григорије Божовић, Херман Нојбахер, Љубомир), Предраг Милетић (Светозар, Патријарх Г. Дожић, М. Стојадиновић) и Марија Круљ (Надежда Нада Аџић).

„Драма протођакона др Љубомира Ранковића „Монах Тадија“ заснована је на приљежном и систематском истраживању документарне грађе, на изузетном познавању дела Владике Николаја Велимировића, али и на префињеном осећају за драмску акцију, која подразумева и маштовиту компилацију историјске и псеудоисторијске грађе, која пак произилази из пишћеве маште. Управо те „конструисане“ драмске ситуације и дијалози ликова у њима, кроз које се, у позоришном смислу, најатрактивније може тумачити комплексан карактер главног јунака, били су у нашем фокусу као провокативни фрагменти за адаптацију”, каже редитељ Лазић и наглашава да је бављење харизматичном личношћу и библијски богатим и узбудљивим животом владике Велимировића представљало вишеструки изазов, не само за њега, него и за глумачки ансамбл.

Сценографију и костиме урадила је Светлана Зојкић.

Представа је премијерно изведена 19. септембра прошле године у оквиру духовних свечаности „Пут у духовност“.
М.Б.

Прочитајте још вести