ЦНП ИЗ ПОДГОРИЦЕ 18. И 19. МАЈА ГОСТУЈЕ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

Црногорско народно позориште, после девет година, наступиће 18. и 19. маја у Народном позоришту у Београду са представама "На љетовању" (Велика сцена) и "Дон Жуан" (Сцена "Раша Плаовић").

На конференцији за новинаре, одржаној 12. маја у Музеју Народног позоришта, управник Националног театра Божидар Ђуровић подсетио је да је Црногорско народно позориште последњи пут гостовало у српској престоници 15. маја 2002. године са представом “Монтенегрини” у режији Радмиле Војводић. Он је рекао да се радује новом сусрету са  црногорским уметницима и изразио наду “да ће се наша гостовања сада мерити не годинама, него месецима”.
Ђуровић је нагласио да ће најављено гостовање бити реализовано у оквиру протокола о сарадњи који су он и управник ЦНП-а Јанко Љумовић потписали 28. јануара ове године, а чија је реализација започела средином марта гостовањем Националног театра у Подгорици с представом “Дервиш и смрт”.
Управник Народног позоришта је додао да очекује да ће се управе две Куће ускоро договорити и о неким другим моделима сарадње, укључујући и копродукције.
Љумовић је истакао да се веома радује новом гостовању ЦНП-а у Београду са представама које, како је оценио, на најбољи начин одражавају актуелни репертоар тог театра.
- Мислим да је за свако позориште веома важно да сопственој публици, али и уметницима који стварају унутар њега, покаже другост, односно шта раде други театри – рекао је Љумовић и указао да је сарадња два позоришта почела у временима “која нису баш лака за мобилност театра”.
- Београдској публици представићемо се са два велика и значајна наслова који одражавају једну особену поетику ауторског тима, пре свега редитељки, али и свих других сарадника, глумачког ансамбла и отвореност нашег театра. Под тим, пре свега, подразумева се принцип да у сваком пројекту имамо гостујуће уметнике. То су глумци са ових простора које публика веома добро познаје – истакао је Љумовић и додао да ће београдски љубитељи позоришта овим гостовањем бити у прилици и да “сагледају снагу и квалитет глумачког ансамбла ЦНП-а”.
Наглашавајући да се радује поновном сусрету са београдском публиком, редитељка и ауторка адаптације представе “На љетовању” Радмила Војводић казала је да је за сваког уметника права радост и задовољство “кад пронађе релевантно место за потврду добре комуникације изван онога што је родно место представе”.
Она је рекла да је током рада на овом комаду озбиљно трагала и проналазила актуелност и везу између времена његовог настанка и данас, “а то је преломно време с почетка 20. века и ове наше нове епохе и транзиционог 21. века”.
- Тачка идентификације са овом причом Горког и са јунацима је, чини ми се, а то су потврдили и публика и критика, веома јарка и креће се до дневнополитичке или интимне људске препознатљивости. Уверена сам да је то нешто што ће недвосмислено занимати и наћи одјек и код српске публике – казала је редитељка. 
Према њеном мишљењу, актуелизација самог комада огледа се у питању промене животних парадигми које носи свако преломно време, као и време великих друштвених трансформација.
- Горки то пише, а ми то једнако, као и његови јунаци или колективни јунак, живимо. Дакле, како се животне парадигме мењају на пречац, болно и жестоко, тако се мењају и наши најинтимнији ставови и светови. У тим променама и ломовима бивамо разочарани и изгубљени, али са друге стране откривамо и да смо огуглали на туђу патњу и да смо лицемерни. Такође, у том несналажењу, препознајемо колико нема нових идеја, колико свет живи рециклиране идеје, колико је наше несналажење извесно гротескно смешно и колико смо мали пред тим великим жрвњем – оценила је Радмила Војводић.
Представа је премијерно изведена 12. августа 2009. године у оквиру Међународног фестивала „Котор Арт“, док је на сцени ЦНП - а први пут одиграна 1. октобра исте године. Улоге тумаче Срђан Граховац, Нада Шаргин (к.г.), Горана Марковић, Емир Ћатовић, Дејан Иванић, Јелена Ђокић (к.г.), Симо Требјешанин, Бранка Фемић, Светозар Цветковић (к.г.), Душан Ковачевић, Варја Ђукић, Зоран Вујовић, Петар Бурић...
Редитељка Ана Вукотић, која је пре неколико дана на Фестивалу малих сцена у Ријеци добила специјалну награду за поставку “Дон Жуана”, казала је да јој је ово гостовање веома важно зато што ће се по први пут представи публици у београдском Народном позоришту.
- Представа је један покушај савременог читања Молијера, заправо оног којег смо покушали да пронађемо у сопственим искуствима са прилично младом екипом предвођеном познатим српским глумцем Драганом Мићановићем – објаснила је она и нагласила да је “тај процес био веома опасан и деликатан”.
- Међутим, током рада, тај генијални и интелигентни писац почео је да се “отвара” према нама и да нам заправо веома много “помаже” у доказивању тог зрна савремености. Представа је рађена у потпуно празном простору са пуно већим акцентом на глумачкој игри. Мој приоротет је био да останемо у комедији и да се дотакнемо тог Молијера који нас јако засмејава док га читамо. У том смислу, сарадња с главним глумцем је била веома битна, јер сам хтела да он не игра драмски пробем. То је увек ризик за глумце и вероватно само они велики, са огромним искуством, би пристали на тај редитељски захтев, да тумаче главну улогу, а да не играју проблем. Сматрала сам да сви јунаци имају проблем са Дон Жуаном чији је основни мотив радозналост и та невероватна потреба да се живи тренутак сада, а не онај који је прошао или онај који ће тек доћи. Тим поступком дошли смо до комедије, а са друге стране нисмо изгубили све оне важне и велике теме којима се Молијер бави у овом комаду – додала је редитељка представе која је премијерно изведена 26. децембра 2009. године.  
Поред Мићановића, у подели су и Симо Требјешанин, Јелена Минић, Стеван Радусиновић, Зоран Вујовић, Мишо Обрадовић, Бранимир Поповић, Нада Вукчевић, Жаклина Оштир и Дејан Иванић.
М.Б.