ЧУВЕНИ ГЛОБ ТЕАТАР ИЗ ЛОНДОНА ГОСТОВАО НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ СА ШЕКСПИРОВИМ "ХАМЛЕТОМ"

У оквиру светске турнеје, која је почела 23. априла и има за циљ да се обележи 450 година од рођења легендарног Вилијема Шекспира, славни Глоб театар из Лондона гостовао је 18. јуна на Великој сцени Народног позоришта са "Хамлетом у режији Доминика Дромгула и Била Бакхурста.
Публика у препуној сали, током два сата и 40 минута, уживала је u једној потпуно другачијој, свежој верзији најпознатије Шекспирове класичне трагедије, у којој се, уз пригушени хумор, испреплићу политика, насиље и филозофска промишљања.
Заплет, који садржи елементе трагедије, освете, братоубиства, убиства, интроспекције и натприродног уплитања, избацио је у први план и веома надахнуту игру свих осморо глумаца који су наступили у више од 20 улога.
Ни позоришна критика није ништа мање одушевљења овом представом која слави енглески језик и Шекспирову генијалност.
У свом осврту, критичар The „Independenta“ истакао је да је реч о „чудесној и снажној продукцији“ док је његов колега из The "Guardiana" оценио да „добре ствари често долазе у малим паковањима, па је тако и с динамичним и слојевитим 'Хамлетом' у поставци Дромгула и Бакхурста".
Србија је била 21. држава у којој је, од почетка турнеје, изведена ова представа.
Иначе, на дан гостовања, организовано је дружење ауторске екипе са новинарима, у новобеоградском Хотелу "IN", (више о томе прочитајте ОВДЕ) који је, уз "Мачков подрум" и Штампарију "Бирограф" (printing house Zemun), помогао да славни лондонски театар наступи у српској престоници.
Током двогодишње позоришне авантуре назване "Globe to Globe: Hamlet“, једна од Шекспирових најпознатијих и најизвођенијих трагедија биће одиграна, како је у програму представе најавио Дрогмул, у свих 205 земаља света.
Трупа ће прво обићи Европу, потом одлази на Карипска острва, Северну и Јужну Америку, па низ западну обалу Африке до Аустралије и острва Тихог океана, одакле ће се преко Индонезије, Јапана, Кине и Азије и источне обале Африке вратити назад у Енглеску.
Турнеја ће се завршити где је и почела - у Глобу, реплици елизабетанског позоришта на јужној обали Темзе у Лондону.
Планирано је да последње извођење буде одржано 23. априла 2016. године, када се навршавају четири века од смрти чувеног Вилијама Шекспира, за чије је стваралаштво Глоб театар нераскидивно везан.
Редитељ Питер Брук сматра да је Хамлет од свих Шексипрових комада најобухватнији и најуниверзалнији.
- Шест најједноставнијих речи у енглеском језику су "бити или не бити" (to be or not to be). Једва да постоји место на планети на коме те речи већ нису преведене. Играти "Хамлета" на изворном језику по целом свету је веома храбар и динамичан подухват - оценио је Брук.
На сцени Глоба, тог култног позоришта, 11. маја 2012. године, у оквиру "Културне олимпијаде", са великим успехом премијерно је изведена представа Народног позоришта у Београду - Шекспиров "Хенри Шести" у режији Никите Миловојевића.
Посебан значај овог наступа представља и чињеница што се са сцене тог митског позоришта први пут, у 400 година постојања, чуо српски језик, што, заиста, представља велику част и служи на понос и Народном позоришту и Србији.
Културна олимпијада почела је 23. априла као увертира Летњим олимпијским играма, а током шест недеља позоришне трупе из 37 земаља приказале су свих 37 Шекспирових дела на исто толико језика.
М.Б.

Више фотографија и два инсерта са гостовања Глоб театра у Београду можете погледати ОВДЕ

Више о турнеји Глоб театра можете сазнати ОВДЕ

Прочитајте још архивираних вести