ДЕЈАН САВИЋ ОДРЖАО У БУГАРСКОЈ МАЈСТОРСКИ КУРС ИЗ ОПЕРСКОГ ДИРИГОВАЊА

Истакнути српски музички уметник, диригент и управник Народног позоришта у Београду Дејан Савић, вратио се из Бугарске, где је у подунавском граду Русеу, у организацији Музичког друштва "Плави Дунав" из Беча, одржао 13. по реду Мајсторски курс из оперског дириговања.
Млади талентовани диригенти, којима је потребно оперско искуство и знање, током десетодневног рада са нашим маестром, успели су да на високом уметничком нивоу публици у Државној опери у Русеу представе Моцартову разиграну "Отмицу из сараја", на овим просторима ретко извођено ремек - дело Сен Санса "Самсон и Далила" и једну од најсложенијих Пучинијевих опера, снажну и емотивну "Мадам Батерфлај".
Посетиоци, који традиционално са задовољством прате наступе младих диригената, пружајући им велику подршку, имали су прилику да поздраве и читаву палету разних одличних солиста стандардно сјајне бугарске вокалне школе, чланова оперских кућа из Софије, Варне, Старе Загоре и Русеа, као и изузетно дисиплинован и звучан Хор и прецизан и музикалан Оркестар русенске Државне опере.
Диригенти из Аустралије, Јапана, САД, Француске, Белгије, Белорусије, Украјине, Велике Британије и Швајцарске, под будним оком и уз претходна упутства Дејана Савића, самостално су водили пробе и стицали неопходно искуство у раду са солистима и ансамблима, међусобно се помажући и сарађујући на организацији музичког материјала, размењујући утиске и идеје.
Наредни Мајсторски курс, због великог интересовања, одржаће се већ почетком септембра ове године, а на репертоару ће бити нека од најважнијих дела Вердија, Вагнера и Чајковског.

Прочитајте још архивираних вести