ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ ЈУЖНОАФРИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ ПОСЕТИЛА НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

Делегација из Јужноафричке Републике предвођена Министром културе, спорта и рекреације провинције Free State Dan Andrew Mokhuwe Kgothule-om, представником тог министарства Mr. Raseng Konstable Selebedi-om, као и њиховим сарадницима из непрофитне организације за промоцију афричке културе “Africa Village”, Владимиром Милошевићем и Маријом Димитријевић, посетила је у петак 23. септембра Народно позориште.

Том приликом одржан је и састанак са руководством Националног театра на челу са управником Божидаром Ђуровићем који је госте упознао са организационом и програмском шемом Куће. После састанка, који је за циљ имао размену искуства у управљању културним институцијама као и договарање будуће културне сарадње, делегација из Јужноафричке Републике посетила је Музеј Народног позоришта. Кустоскиња и ауторка „Прве поставке“ Зорица Јанковић, упознала их је са богатом историјом Националног театра, као и с радом и активностима Музеја отвореног 22. новембра прошле године, за 142. рођендан Народног позоришта.
Kgothule борави у Београду као гост ексклузивне изложбе савремене јужноафричке уметности “South Africa Meeting Point” која је, посредством организације “Africa Village”, организована у Музеју Афричке уметности у Београду.
Поставка са делима најеминентнијих јужноафричких уметника данашњице, по први пут је приказана у овом делу свету.
М.Б.