Диригент Александар С. Вујић (1945-2017) сахрањен на Новом бежанијском гробљу у Београду

Диригент, композитор, камерни музичар и педагог Александар Шаца С. Вујић, сахрањен је у понедељак 11. септембра на Новом бежанијском гробљу у Београду.
Вујић је рођен у Сенти 1945. године.
Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду, на три одсека: за клавир (1968), дириговање (1976) и композицију (1983). Магистрирао је 1970. године на клавирском одсеку. Током студија четири пута је добио награду као студент са најбољом просечном оценом.

У Народном позоришту у Београду, у периоду од 1. маја 1980. до 30. новембра наредне године био је запослен као аистент диригента Опере и Балета.

Био је оснивач првог приватног камерног гудачког оркестра "Симфонијета Београд" као и "Мадригалског хора ФМУ".
Водио је и оркестар ФМУ, "Прво београдско певачко друштво" у два маха, хорове "Браћа Барух" и "Јувентус кантат" из Сомбора, а више пута је освајао златне медаље на Међународним хорским олимпијадама и фестивалима.

Као дугогодишњи професор на Факултету музичке уметности у Београду, Александар Вујић је био познат по великом оптимизму, смирености, добронамерности, правичности и извео је на пут око 40 генерација музичара предавајући им "Свирање партитура", један од најважнијих предмета за будуће диригенте и композиторе.

Награђена дела су му објављивана на више десетина компакт-диск издања у земљи и иностранству, а цео његов опус обухвата више од 100 композиција различитог карактера. Хорска музика заузимала је посебно место у стваралаштву Александра Вујића, тако да половну његовог укупног опуса представљају управо хорске композиције.
Његове композиције, а највише "Отче наш" и "Коло" су постале прави хитови уметничке музике, не само у Србији, него и у свету, што је реткост у овом жанру.

Носилац је Сретенског крста 3. ранга из 2014. године, одликовања мађарске владе "Золтан Кодаљ" и Државне медаље Израела.
Вујић је преминуо 6. септембра Београду, у 72. години.
М.Б.

 

Прочитајте још вести