ДИРИГЕНТ НАЈДЕН ТОДОРОВ И СОПРАН МАРИЈА ЦВЕТКОВА МАЏАРОВА ИЗ БУГАРСКЕ 22. АПРИЛА ГОСТУЈУ У ВЕРДИЈЕВОЈ „ТРАВИЈАТИ“

Бугарска уметница, сопран Марија Цветкова Маџарова гостоваће 22. априла у Вердијевој „Травијати“, која ће под диригентском управом, такође госта из Бугарске, Најдена Тодорова бити изведена од 19,30 часова на Великој сцени.
На свом првом наступу пред београдском публиком, представиће се у улози  париске куртизане Виолете Валери, Алфреда Жермона, младића заљубљеног у њу, тумачиће тенор Дејан Максимовић, док је лик његовог оца Жоржа Жермона поверен баритону Љубодрагу Беговићу.
У подели су и Тамара Никезић (Флора Бревоа), Славенка Вујановић (Анина), Свето Кастратовић (Доктор Гренвил), Мирослав Марковски (Барон Дуфол), Игор Матвејев (Гастон), Страхиња Ђокић (Маркиз), Слободан Живковић (Ђузепе) и Данило Стошић (Комисионарио).
У представи учествују Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду.
Режију Борислава Поповића из 1991. године обновила је Ивана Драгутиновић Маричић.
Сценографију је креирао Борис Максимовић, костиме Божана Јовановић, а кореографију је урадио Владимир Логунов.
Либрето по роману Диме-Сина написао је Франческо Пијаве.
Опера је праизведена у Театру Ла Фениче у Венецији 6. марта 1853. године.
М.Б.

 

 

 

НАЈДЕН ТОДОРОВ, диригент
Рођен је 1974. у Бугарској, Студирао је код Карла Остерајхера и Уроша Лајовића у Бечу, а затим је дириговао значајним оркестрима широм Европе и Америке, као и у Израелу, где је радио као стални диригент Израелске симфоније у Хаифи (за шта је одабран међу 150 кандидата). Од сезоне 2003/04, је и главни гостујући диригент Софијске филхармоније, да би почетком ове године постао и њен генерални директор. Последњих 12 година је управник и музички директор Опере и Филхармоније у Русама, а такође је и музички директор чувеног Тракијског међународног летњег музичког фестивала. Од 2001. је редован гост у Народној опери и балету у Софији.
Снимио је преко сто компакт дискова за дискографске куће: Наксос, РЕНТ мјузик, Балкантон, ММО, Данакорд, ИМИ и Хунгаротон. Поставио је неколико музичких продукција за радијске и телевизијске куће. Проглашен је за „Бугарског музичара године“, 2012.
„Музичар до сржи, чији хармонични и складни покрети очаравају и у акустичком и у визуелном погледу.“ (Золотурнер цајтунг, јул 2005)

МАРИЈА ЦВЕТКОВА МАЏАРОВА, сопран               
Рођена је у Бургасу, Бугарска. Завршила соло певање на Државној музичкој академији „Проф. Панчо Владигеров“ у Софији, 1995. Солиста је државних оперских кућа у Бургасу и Русама. Гостовала је на сценама Националне опере у Софији, Државног музичког театра „Стефан Македонски“ у Софији, те операма у Варни, Пловдиву, Старој Загори. Учествовала у многим међународним пројектима са гостима из Италије, Француске, Холандије, Белгије, Немачке, Аустрије, Швајцарске, Португалије, САД. Поред опера, наступа и у оперетама, кантатама, ораторијима...
Оперски репертоар (избор):
Моцарт – Фигарова женидба (Сузана, Грофица), Тако чине све (Деспина, Фјордилиђи), Чаробна фрула (Краљица ноћи), Отмица из сараја (Блонда, Констанца), Бастијен и Бастијена (Бастијена), Заида (Заида); Росини – Севиљски берберин (Розина), Семирамида (Семирамида); Верди – Травијата (Виолета), Риголето (Ђилда), Бал под маскама (Оскар), Фалстаф (Нанета); Доницети – Лучија од Ламермура (Лучија), Љубавни напитак (Адина), Дон Пасквале (Норина), Кћи пука (Марија), Линда ди Шамони (Линда); Леонкавало – Пајаци (Неда); Бизе – Кармен (Микаела); Пучини – Боеми (Мизета, Мими), Турандот (Лиу), Ђани Скики (Лаурета); Хендл – Цезар и Клеопатра (Клеопатра); Чајковски – Евгеније Оњегин (Татјана), Пикова дама (Лиза); Шостакович – Катарина Измаилова или Леди Макбет Мценског округа (Катарина); Штраус – Каваљер с ружом (Маршалица); Офенбах – Хофманове приче (Антонија)...
Признања: Специјална награда за соло певање на ХІV националном такмичењу „Светослав Обретенов“; Награда публике „Кристална лира“ у Софији, за насловну улогу у опери Катарина Измаилова, 2015; за исту улогу немачки часопис „Опернвелт“ из Берлина је номинује у категорији „Најбољи певачи“ по мишљењу критике.

Прочитајте још архивираних вести