ДИРИГЕНТ НАЈДЕН ТОДОРОВ И СОПРАН МАРИЈА ЦВЕТКОВА МАЏАРОВА ИЗ БУГАРСКЕ ГОСТОВАЛИ У ВЕРДИЈЕВОЈ „ТРАВИЈАТИ“, ЉУБОДРАГ БЕГОВИЋ ДЕБИТОВАО У УЛОЗИ ЖОРЖА ЖЕРМОНА

Бугарска уметница, сопран Марија Цветкова Маџарова гостовала је 22. априла у Вердијевој „Травијати“, која је под диригентском управом, такође госта из Бугарске, Најдена Тодорова изведена на Великој сцени.
На свом првом наступу пред београдском публиком, представила се у улози париске куртизане Виолете Валери, Алфреда Жермона, младића заљубљеног у њу, тумачио је тенор Дејан Максимовић, док је лик његовог оца Жоржа Жермона био поверен баритону Љубодрагу Беговићу, који је дебитовао у тој улози.
Улоге су остварили и Тамара Никезић (Флора Бревоа), Славенка Вујановић (Анина), Свето Кастратовић (Доктор Гренвил), Мирослав Марковски (Барон Дуфол), Игор Матвејев (Гастон), Страхиња Ђокић (Маркиз), Слободан Живковић (Ђузепе) и Данило Стошић (Комисионарио).
У представи је учествовао Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду.
Концертмајстор је била Весна Јансенс, а шеф Хора Ђорђе Станковић.
Режију Борислава Поповића из 1991. године обновила је Ивана Драгутиновић Маричић.
Сценографију је креирао Борис Максимовић, костиме Божане Јовановић обновила је Олга Мрђеновић, а кореографију је урадио Владимир Логунов.
Либрето по роману Диме-Сина написао је Франческо Пијаве.
Опера је праизведена у Театру Ла Фениче у Венецији 6. марта 1853. године.
М.Б.

Прочитајте још вести