Драма Народног позоришта, после 38 година, гостује у Хрватском народном казалишту у Загребу; Нушићева „Госпођа министарка“, у режији Јагоша Марковића, са Радмилом Живковић у насловној улози, 19. јануара на сцени најзначајнијег хрватског театра

Једна од најдуговечнијих представа са актуелног драмског репертоара Народног позоришта – Нушићева „Госпођа министарка“, у режији Јагоша Марковића, са Радмилом Живковић у насловној улози, гостоваће 19. јануара на Великој сцени Хрватског народног казалишта у Загребу.

Оно што овај наступ, између осталог, чини посебним, огледа се у чињеници да ће то, после 38. година, бити прво гостовање ансамбла Драме Народног позоришта у том најзначајнијем хрватском театру.

С друге стране, одлазак у главни град Републике Хрватске представљаће и наставак успешно започете сарадње која је започела недавно, 23. новембра, гостовањем ХНK-а с представом „Циганин, али најљепши“, по тексту Kристиана Новака, у режији Ивице Буљана, а која је иницирана пролетос договором о поновном успостављању веза између две Куће који су постигли управница Народног позоришта Ивана Вујић, интендантица ХНK Дубравка Вргоч и редитељ Буљан, који је и директор Драме ХНK.

Биће то 164. извођење ове популарне Нушићеве комедије од премијере, која је одржана 10. марта 2004. године, а пред загребачком публиком, осим госпође Живковић, наступиће и Гојко Балетић (Сима Поповић), Олга Одановић (Дара), Сања Марковић (Рака), Александар Срећковић (Чеда Урошевић), Андреја Маричић (Др Нинковић), Бранко Видаковић (Ујка Васа), Добрила Стојнић (Тетка Савка), Анђелка Миливојевић (Тетка Даца), Димитрије Илић (Пера Kаленић), Радован Миљанић (Панта), Дејана М. Гајдаш (Соја), Предраг Милетић (Теча Јаков), Бојана Бамбић (Анка), Милена Ђорђевић (Учитељица енглеског), Душан Матејић (Пера Писар), Милош Ђуровић (Сава Мићић), Иван Николић (Бистро дете), Иван Иванов (Жандар)...

Ова вишеструко награђивана представа и даље се игра на карту више, а у претходних, скоро, 16 година, „Госпођу министарку“ је на матичној сцени и гостовањима у земљи и иностранству видело више од 82.000 гледалаца.

Драматург је био Јован Ћирилов, сценографију је урадио Борис Максимовић, а костиме Божана Јовановић.

Последњи пут Народно позориште гостовало је у загребачком ХНK-а средином маја 1982. године с комадом Kлода Верморела „Лењин, Стаљин, Троцки“, у режији Николе Јефтића.
М.Б.

Прочитајте још вести