ДРАМСКА УМЕТНИЦА МИРА БАЊАЦ ПОЛОЖИЛА ЦВЕЋЕ НА ГРОБ ЖАНКЕ СТОКИЋ

Овогодишња добитница Награде “Жанка Стокић”, драмска уметница Мира Бањац, поклонила се у суботу 22. марта сенима Жанке Стокић на Топчидерском гробљу.
Том приликом, као и све њене претходнице, уочи уручења овог престижног признања, она је запалила свећу и положила цвеће на гроб највеће српске позоришне глумице за коју је Бранислав Нушић, одушевљен њеном глумом, написао већину својих женских улога.
У име Народног позоришта, цвеће су положили в.д. управника Дејан Савић и зaменик директора Драме Димитрије Илић, а испред Компаније “Новости”, представница за односе с јавношћу Татјана Богојевић.
Награда “Жанка Стокић”, коју 12. пут додељују Народно позориште у Београду, "Вечерње новости" и град Пожаревац, свечано је уручена Мири Бањац истог дана на Великој сцени Националног театра.
Одлуку о Награди, на седници одржаној 10. марта 2014. године у Народном позоришту у Београду, донео је Жири чији је почасни председник Мира Ступица, а у коме су и главни уредник и генерални директор "Новости" Ратко Дмитровић, вд. управника Народног позоришта Дејан Савић, прошлогодишња добитница Љиљана Стјепановић и редитељ Славенко Салетовић.
Високо признање, установљно 2003. године, уручује се сваке године глумици чија је "личност обележила позоришни и филмски живот Србије својом стваралачком зрелошћу и богатством глумачког израза", а састоји се од плакете коју дарује Народно позориште (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића), статуете Жанке Стокић (дар града Пожаревца, рад академског сликара Драгише Милошевића) и новчаног износа који поклања лист "Вечерње новости".
Досадашње добитнице су Светлана Бојковић, Милена Дравић, Радмила Живковић, Ђурђија Цветић, Ружица Сокић, Јелисавета Саблић, Гордана Ђурђевић Димић, Дара Џокић, Мирјана Карановић, Љиљана Благојевић и Љиљана Стјепановић.   
М.Б.