ДРЖАВНА СЕКРЕТАРКА СНЕЖАНА СТОЈАНОВИЋ ПЛАВШИЋ ПОСЕТИЛА НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

Државна секретарка у Министарству културе Републике Србије Снежана Стојановић Плавшић посетила је у петак 27. маја Народно позориште и том приликом, у разговору са управником Божидаром Ђуровићем, упознала се са тренутном ситуацијом везаном за радове који се обављају у оквири планиране четворогодишње фазне реконструкције ове значајне културне институције.

У име Куће, Ђуровић се госпођи Стојановић Плавшић и Министарству културе захвалио на досадашној сарадњи која је, како је истакао, била одлична и изразио наду да ће таква бити и убудуће, а све у интересу Националног театра и публике.
Он је предочио да ће у среду 1. јуна бити завршени сви радови на ревитализацији система за хлађење и климатизацију који су почели 10. априла.
Као централну инвестицију у овој години, Ђуровић је најавио адаптацију Сцене “Раша Плаовић” која би требало да почне током лета, а планирано је да радови буду завршени до почетка нове позоришне сезоне.
- За тај посао, од министарства смо добили одређена финансијска средстава. Међутим, ако би желели да ту сцену завршимо са, можда, мало већим апетитима него што су били предвиђени, према предлогу пројектанта господина Дрињаковића који је то урадио донаторски, онда та средства неће бити довољна. У сваком случају, захваљујемо се Министарству културе на подршци, а ми ћемо наћи оно решење које је најоптималније, како за њих, тако и за управу Народног позоришта – рекао је Ђуровић и додао да Кућа велику захвалност дугује и Саобраћајном институту "ЦИП".
Стојановић Плавшић је, такође, изразила задовољство досадашњом сарадњом напоменувши да “смо увек успевали да постигнемо договор око свих потреба, као и око решавања оних проблема који постоје”.
- Наравно, ми смо увек ту да помогнемо, не само у финансијском смислу, него и на друге начине. Овако велика кућа мора некад да има и проблеме, али ја, као и сви у министарству, верујем да њих увек надилази квалитет продукције – приметила је државна секретарка.
Она је казала да је веома задовољна што ће у наредних неколико дана бити завршени радови на климатизацији зграде истакавши да је то “јако важно за запослене који овде тешко и напорно раде, али и за гледаоце”.
Госпођа Стојановић Плавшић је посебно похвалила напоре актуелног руководства Народног позоришта на истрајности да део гледалишта буде прилагођен потребама особа које имају тешкоће са слухом и видом.
- То је веома важна ствар, јер Народно позориште, као национална институција, мора да буде доступно свим грађанима Србије. Ово је нешто што је, заиста, за велику похвалу – рекла је она.
Оценивши план обнове Сцене “Раша Плаовић” као “велику инвестицију”, државна секретарка у Министарству културе је изразила очекивање да “ћемо сви заједно смоћи снаге да та сцена овог лета заблиста у пуном сјају, јер, она то заиста заслужује”.
По завршетку адаптације, сцена би требало да има 288 седишта, а планирано је да буде отворена 12. септембра премијерним извођењем драме Фјодора Михајловича Достојевског “Зли дуси”.
М.Б.