Две представе Народног позоришта у званичној селекцији трећег „Позоришног пролећа“ у Шапцу

Трећи театарски фестивал „Позоришно пролеће“ биће одржан од 16. до 23. априла у Шапцу, а Народно позориште у Београду заступљено је у званичној селекцији са две представе – „Царство мрака“ и „Царство небеско – епика Балканика“.

На конференцији за новинаре, одржаној 9. марта у Музеју Националног театра, саопштено је да ће у селекцији Зорана Карајића, који је и директор фестивала, бити изведене и представе „Урнебесна трагедија“ (Атеље 212), „Мала мађарска порнографија“ (Новосадско позориште), „Тако је ако вам се чини“ (Југословеснко драмско позориште), „Рубиште“ (Шабачко позориште) и „Из живота инсеката“ (Београдско драмско позориште).

У стручном жирију биће редитељ и један је од најпознатијих представника југословенског филмског покрета „Црни талас“ Карпо Аћимовић Година из Љубљане, македонски глумац Никола Ристановски и редитељ Александар Лукач из Торонта.

У част награђених, последњег дана фестивала премијерно ће бити изведена представа „Бановић Страхиња“, по тексту Борислава Михајловића Михиза, у режији Небојше Брадића.

У оквиру пратећег програма фестивала планирано је извођење неколико монодрама, јавно читање драмских текстова који су ушли у најужи избор на конкурсу за „Стеријиног позорја“, биће одржане промоције књига и часописа за културу и уметност...

Драма „Царство мрака“ према тексту Лава Николајевича Толстоја, у режији Игора Вука Торбице, премијерно је изведена 24. марта прошле године на Сцени “Раша Плаовић”.

Улоге тумаче Олга Одановић (Матрјона), Хана Селимовић (Анисја), Вања Ејдус (Акуљина), Љубомир Бандовић (Петар), Анастасиа Мандић (Кума), Небојша Љубишић (Аћим), Иван Ђорђевић (Никита), Никола Вујовић (Митрић), Ивана Шћепановић (Марина), Новак Радуловић (Сват) и девојчица Јелена Благојевић (Ањутка).

Представа „Царство небеско – епика Балканика“, у режији Јернеја Лоренција, премијерно је изведена јесенас, 26. септембра у оквиру 51. Битефа, а у подели су Олга Одановић, Нада Шаргин, Наташа Нинковић, Хана Селимовић, Бранко Јеринић, Никола Вујовић, Бојан Жировић, Милутин Милошевић и Славен Дошло.
М.Б.

Прочитајте још вести