Екипа Народног позоришта у Белгији припрема представу „Ноћни писац" по тексту и у режији Јана Фабра, премијера 22. фебруара на Сцени „Раша Плаовић"

Екипа Народног позоришта, на челу са прваком Драме Слободаном Бештићем, припрема у Белгији представу „Ноћни писац" по тексту и у режији Јана Фабра.

Ова монодрама спрема се према најновијем, трећем делу трилогије „Ноћни дневник“ тог чувеног белгијског позоришног редитеља, сценаристе, кореографа, сценографа и ликовног уметника, а премијера ће бити одржана у суботу 22. фебруара (20,00) на Сцени „Раша Плаовић”. 

„Трећа књига је писана једноставно, састављена је из кратких реченица, афоризама, не развија се хронолошки као прве две, већ се намећу одређене теме за које није битно када су написане. Овде није реч о некој стручној анализи театра, далеко од тога, већ се ради о једној људској причи, веома духовитој, понекад болној, зато што Фабр врло сурово описује своје пробе. Ја текст не читам као књижевни критичар, већ као глумац и тражим њега у томе, та његова места духовитости, поезије... и начин како ћу то да пласирам“, каже Слободан Бештић.

„Ноћни писац" је визионарска и разоружавајућа химна субверзивном и интригантном уметнику Јану Фабру. Његови лични дневници представљају интимну и провокативну аутобиографију.

Слободан Бештић нам доноси јединствени свет Фабровог „Ноћног писца" и изводи његов текст на сцени. Ово је изванредна прилика да се открију Фаброви занимљиви „Ноћни дневници" као и његови поетски (драмски) текстови. Овом приликом се публици не представља визуелни уметник и позоришни стваралац Фабр; уместо тога, „Ноћни писац" се фокусира на Фабров стваралачки аспект који често остаје у сенци – његове текстове. 

Представа „Ноћни писац“, коју Народно позориште у Београду припрема у сарадњи са Kултурним центром Београда, Народним музејом и позоришном трупом Трaблејн из Антверпена, биће на редовном репертоару Сцене „Раша Плаовић“ и после премијерног извођења. 
М.Б. 

Photo: Guido DeVos

Прочитајте још вести