14
јун
Чет

Почеле пробе представе "Епика балканика" („Царство небеско“), премијера 26. септембра на Битеф-у

Прва читаћа проба за представу са радним насловом "Епика балканика" („Царство небеско“), у режији Јернеја Лоренција, коју Народно позориште ради у копродукцији са Битеф театром, одржана је 14. јуна у позоришној библиотеци.
Признати словеначки редитељ, драматург, сценограф и педагог ствараће комад по мотивима српске епске поезије, а премијера је планирана 26. септембра, на затварању 51. Битеф-а, једног од најзначајнијих регионалних, европских и светских позоришних фестивала.
У подели су Олга Одановић, Нада Шаргин, Наташа Нинковић, Хана Селимовић, Бранко Јеринић, Бранко Видаковић, Бојан Жировић, Милутин Милошевић и Славен Дошло.
Лоренци каже да га веома радује што ће први пут радити са српским глумцима и да га је овом пројекту привукла лепота и снага српске епике, што је врста књижевности која га и иначе последњих година највише интересује у позоришту.
Тема која њега у овој материји највише занима јесте стално идентитетско осцилирање између позиције јунака и жртве, без много шанси да се заузме нека средња, уравнотеженија позиција.
У ауторској екипи су Матиц Старина, Филип Вујошевић (драматурзи), Бранко Хојник (сценограф), Белинда Радуловић (костимограф), Кармина Шилец (композитор), Грегор Луштек (кореограф и асистент редитеља), Андреј Хајдињак (дизајнер светла) и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).
Јована Јањић и Милорад Јовановић су извршни продуценти, организатор је Наталија Игњић, Сања Угринић Мимица и Маја Јовановић су инспицијенти, а Гордана Перовски - суфлер.
Сарадници на представи биће Тара Манић/ Југ Ђорђевић (асистенти редитеља), Дуња Костић (асистент сценографа) и Милош Голубовић (асистент организатора).
М.Б.