ФЕСТИВАЛ КОРЕОГРАФСКИХ МИНИЈАТУРА ОД 25. ДО 29. ЈУНА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

Међународно такмичење кореографа савремене игре – Фестивал кореографских минијатура, у организацији Удружења балетских уметника Србије, биће одржан 15. пут, од 25. до 29. јуна 2011. године у Народном позоришту у Београду.

Популарни Фестивал кореографских минијатура (ФКМ), чији је оснивач Удружење балетских уметника Србије, је међународно такмичење кореографа и њихових кореографија (у трајању до десет минута), које се на Фестивалу (по пропозицијама) морају извести премијерно. Програм Фестивала садржи и ревијални програм у оквиру кога се представљају поставке српских и међународних кореографа.
ФКМ је београдски бренд који је од првог издања, захваљујући универзалном језику игре, постао део међународне плесне заједнице. Он омогућава рађање нових кореографских остварења и тежи да пружи подршку уметницима који желе да себе и своје играче истраже и реализују кроз естетизовани плесни покрет као форму креативног израза. Фестивал окупља младе, али и афирмисане  кореографе и играче, са циљем да у духу плесног такмичења, размењују искуства и идеје презентујући тако своја кореографска и извођачка остварења. Мисија ФКМ је популаризација плесне уметности, едукација младих и професионалних играча и публике, информисање о савременим плесним тенденцијама и стицање сазнања о новим плесним техникама и трендовима. Један од основних циљева Фестивала је давање подршке младим домаћим  кореографима који у Србији немају могућност да се професионално плесно образују, а ни много прилика да се представе публици и самостално отпочну уметничку каријеру. Многи данас признати и афирмисани кореографи (не само из Србије) су своје прво представљање имали баш на ФКМ. С тим у вези, са поносмо обавештавамо да је УБУС 2010. покренуо програм подршке домаћим кореографима под називом Награда Охрабрење који подразумева целовечерњу плесну продукцију једног, два или три млада српска кореографа. Награду Охрабрење додељује Уметничко веће УБУС после финалног дела такмичења.
Чланови Уметничког савета ФКМ 2011. били су: Зоран Марковић (кореограф и играч), Анђелија Тодоровић (кореограф и савремени играч) и Татјана Пајовић (играч и кореограф). Они су на основу, по пропозицијама, обавезне видео-предселекције, одабрали најбоље кореографске поставке пријављених уметника из Србије и иностранства и позвали их да се прикажу на ФКМ. Све одабране кореографске минијатуре такмичиће се у полуфиналу, пред Жиријем и публиком, када ће Жири ФКМ одлучити ко су учесници финалне такмичарске вечери Фестивала.
ФКМ је први добитник Награде Звезде града 2010. коју додељује Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима Града Београда, а која се додељује најбољим пројектима организација цивилног друштва који су финансирани из буџета града Београда у 2010.
Фестивал је члан СЕФА (Савез међународних фестивала уметности Србије) и самим тим члан Европске асоцијације фестивала заједно са осталим угледним члановима СЕФА.
Фестивал се 2011. године одржава захваљујући Hypo Alpe-Adria Bank, пријатељу Фестивала кореографских минијатура, уз подршку  Министарства културе, информисања и информационог друштва Републике Србије, Секретаријата за културу Града Београда, Општина Стари град, а у сарадњи са Народним позориштем у Београду.
НАГРАДЕ
Hypo Alpe-Adria Bank nagrade за кореографску минијатуру:
• I награда - 3000 еура
• II награда - 2000 еура 
• III  награда - 1000 еура
Награде се додељују на основу одлука жирија у саставу:
Ашхен Атаљанц (примабалерина, Србија)
Сњежана Абрамовић (кореограф, Хрватска)
Fred Lasserre (кореограф, Француска)
Јелена Кајго (директор Битеф театра и Bitef Dance Company, Србија)
Владимир Логунов (кореограф, Србија)

• Плакета „Александар Израиловски” се додељује за одређени сегмент кореографске минијатуре и биће, такође, додељена одлуком  Жирија.

• Награду публике доделиће сама публика дужином трајања свог аплауза.

• Награду критике доделиће Жири критике у саставу:
Милена Јауковић (балетски критичар, Србија),
Маја Ђуриновић (историчарка уметности/плесни критичар, Хрватска)
Милан Мађарев (театролог/драматург, Србија).

• Награду Охрабрење доделиће Уметничко веће УБУС (Милица Зајцев, Анђелија Тодоровић, Даница Араповић, Косовка Драслар и Ивана Миловановић),  које ће током финалне такмичарске вечери одабрати најбољи рад домаћег кореографа коме ће УБУС обезбедити продукцију целовечерње представе, а која ће бити премијерно изведена у оквиру 16. Фестивала кореографских минијатура, 2012. године.

• Награде које додељује Удружење балетских уметника Србије чине дипломе и бронзане статуете, рад академског вајара Риста Михића, по скици Душана Ристића.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:

25. јун 2011.

14.00 – ФИНАЛНА СЕЛЕКЦИЈА - пред публиком и жиријем /улаз слободан

20.00 – СВЕТ БАЛЕТА –прослава годишњице ауторске емисије  Дрине Пешић
    /улаз слободан
  
Учествују:
   Милица Зајцев ( балетски критичар),
   Соња Лапатанов( председник УБУС-а),
   Дијана Милошевић (Дах театар),
   Маја Волк и 
   део представе Лисабонска прича, кореографа Александра Илића,
   Ивана Кузмановић, промоција књиге Од кад сам се заволела волим,
   Tанго савез Србије,
   Милена Радовић, креатор - модна ревија Дотеране балеринe

 

26. јун 2011.

20.30 ТАКМИЧАРСКО ВЕЧЕ  и додела награда

У оквиру такмичарске вечери биће приказан снимак балетске представе YONDERING
кореографија:Џон Нојмајер (John Neumeier), Немачка

 

27. јун 2011.

20.30  Happily ever after  - премијера филма, Хрватска

Режија: Владимир Кончар
Кореографија и извођење: Маша Колар и Зоран Марковић
Музика:Иван Капец
Костим:Петра Данчевић

ВЈЕВЕРИЦЕ УЗВРАЋАЈУ УДАРАЦ/Squirrels strike back/, Хрватска

Аутор: Маја Дробац
Кореографија и извођење: Сара Барбиери (ЗПА), Дарија Дождор (ЗПА),  Маја Дробац и Огњен Вучинић (ЗПА)
Светло: Марко Болковић
Костим: Петра Данчевић
Обрада музике: Адам Семијалац
Промо дизајн: Srikanth Kolari
Продукција: Dance Lab Collective, Хрватски Институт за покрет и плес

 

29. јун 2011.
 
20.30  Happily ever after  - премијера филма, Хрватска

Режија: Владимир Кончар
Кореографија и извођење: Маша Колар и Зоран Марковић
Музика:Иван Капец
Костим:Петра Данчевић

ВЈЕВЕРИЦЕ УЗВРАЋАЈУ УДАРАЦ/Squirrels strike back/, Хрватска

Аутор: Маја Дробац
Кореографија и извођење: Сара Барбиери (ЗПА), Дарија Дождор (ЗПА),  Маја Дробац и Огњен Вучинић (ЗПА)
Светло: Марко Болковић
Костим: Петра Данчевић
Обрада музике: Адам Семијалац
Промо дизајн: Srikanth Kolari
Продукција: Dance Lab Collective, Хрватски Институт за покрет и плес

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ:
Победник 15. Фестивала кореографских минијатура је уметник из Португалије Ландер Патрик, који је извео своју кореографију под насловом "Noodles never break when they're boiled".
Прву награду доделио му је фестивалски жири 26. јуна увече, након завршетка финалог дела ФКМ-а.
Другу награду добио је француско-јапански пар Феликс Думерил и Мисато Иноуе за кореографију "Another Chopsticks Story".
Трећу награду добио је кореограф из Данске Henrik Kaalund који је са партнерком Marselom Ruiz Kvintero извео "Transsiberian Encounter".
Похвала жирија припала је младим српским уметницима Миони Петровић и Немањи Наумоском за кореографију "Ко ми те послао".
Плакету "Александар Израиловски" добила је Алесандра Дефазио из Италије за "Gyroscope", који је и извела са Вивијаном Дефазио.
Награду критке добио је француско-јапански пар Dumeril/Inoue, који је освојио и награду публике.
Награду "Охрабрење" деле српска уметница Даница Араповћ која је са Урошем Петронијевићем извела своју кратку кореографију "Сусрет" и пар Петровић/Наумоски за кореографију "Ко ми те послао".