ФИЛХАРМОНИЈА МЛАДИХ “БОРИСЛАВ ПАШЋАН” ОДРЖАЛА КОНЦЕРТ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ

Поводом Дана државности Републике Србије, у четвртак 16. фебруара на Великој сцени, Филхармонија младих „Борислав Пашћан” одржала је концерт под називом “Трагом источне светлости”.

Програм је почео химном “Боже правде”, а потом се присутнима, у својству изасланика Владе Републике Србије, обратио државни секретар Министарства просвете и науке Радивоје Митровић који је говорио о посвећености Владе да очува традицију народа и државе “у оном делу њене посвећености који знамо као нашу просвету, нашу науку и нашу културу”.
- Стога је овогодишњем обележавању празника, истинског Дана Србије, посвећена изузетна симболика. Порука из векова за садашњост и за векове са изложби, предавања, концерата... Све то широм Србије. У Чачку, Врању, Нишу, Новом Саду... – рекао је Митровић и напоменуо да концерт Филхармоније младих “Борислав Пашћан” представља “својеврсну културну катарзу” овогодишње прославе Дана државности.
- Ове наше девојке и наши младићи су пример да се модеран живот може живети, а да се морају неговати истинске вредности предака. На искрају ове зиме, пред пролеће које неминовно долази, младост “Борислава Пашћана” ће нас својом музичком поруком надахнути за време које долази и за нова постигнућа. Уживајмо заједно у свим достигнућима живота у храму српске културе, у Народном позоришту. Наш живот има име Србија. Нека нам живи Србија. И Србија и свет – поручио је Митровић.  
Конферансије програма била је глумица Народног позоришта Соња Кнежевић која је истакла да се Национални театар са великим задовољством одазвао позиву Владе Републике Србије да да свој допринос новом концепту обележавања Дана државности Србије.
- Тај концепт, који наглашава културу, просвету, науку и уметност, ми у пуној мери подржавамо. Дан државности, национални празник наше земље, истински је Дан Србије и најбољи повод да се подсетимо бројних великана и значајних историјских догађаја, а посебно Првог српског устанка 1804. године и заседања Народне скупштине у Крагујевцу током које је 1835. године усвојен и проглашен Сретењски устав, први устав у нашој историји. Са тим мислима и осећањем поноса, изражавам посебно задовољство што се Народно позориште укључило у обележавање националног празника, Дана државности Србије – казала је она.
На концерту, под диригентском управом Ђорђа Павловића, изведена су дела Светислава Божића и Јасушија Акутагаве (1925–1989).
Том приликом, светску премијеру имала је Божићева композиција „Ноћ у Хиландару“, док је нумера угледног јапанског композитора „Trinita Sinfonica“, имала своје прво извођење у Србији.
Као гост, у оквиру програма „Концерт за клавир и оркестар“, наступио је млади руски пијаниста Александар Синчук.
Публика, у којој су били представници Владе, Mинистарства одбране и дипломатског кора, испратила је све учеснике громогласним аплаузом.
Филхармонија младих “Борислав Пашћан” једина је омладинска филхармонија која ради у Београду. Основана је 1978. године на иницијативу групе студената Музичке академије који су изучавали дириговање код Борислава Пашћана, диригента Опере и Балета Народног позоришта у Београду. Датум оснивања је уједно и датум првог концерта у Дому омладине - 17. јануар 1978. године.
Током 34 године историје, Филхармонија младих „Борислав Пашћан“, забележила је бројне наступе у најзначајнијим музичким центрима Европе, често и пред више хиљада гледалаца, а добитник је и бројних вредних награда и признања. Многи уметници који су прошли кроз филхармонију, остварили су значајне музичке каријере у земљи и иностранству. Филхармонија данас окупља најнадареније младе музичаре, полазнике средњих музичких школа и Музичких академија. Маестро Павловић, диригент Опере Народног позоришта у Београду, је осми диригент од оснивања филхармоније. Уметнички директор је Даница Томковић, а стручни сарадник Бранислава Пљаскић.
М.Б.