Филозофски театар и мјузикл „Боливуд“ 15. септембра на Сцени „Раша Плаовић“, у оквиру 52. Битефа

У оквиру 52. Београдског интернационалног театарског фестивала (Битеф), у суботу 15. септембра на Сцени „Раша Плаовић“ у 12 часова биће одржано ново издање Филозофског театра, док ће у вечерњем термину (20,00), као део Главног програма, бити изведен мјузикл „Боливуд“, по тексту и у режији Маје Пелевић, на музику Ање Ђорђевић.

„Филозофски театар“ је пројекат који је започет у Хрватском народном казалишту у Загребу 2014. године, а већ неколико сезона одржава се и у Народном позоришту у Београду. 

Основан је са жељом да се поново успостави блиска веза између филозофије и позоришта.
 
Како напомиње покретач пројекта, филозоф и активиста, Срећко Хорват, „веза између филозофије и казалишта увијек је била јача него веза између филозофије и било којега другог медија". 

Ово ће, иначе, бити прво издање „Филозофског театра“ у чијем фокусу ће се наћи позориште, а редитељ Оливер Фрљић и Хорват говориће о односу позоришта и тренутне друштвено-политичке реалности.

У „Боливуду“, који се на духовит начин бави Србијом данас из перспективе радника у култури, улоге тумаче Милош Ђорђевић, Јелена Ђокић, Данијела Угреновић, Сузана Лукић, Павле Јеринић и Бојана Ђурашковић.

У представи учествују и музичари Невена Пенчић, Александар Солунац и Данило Тирнанић.

Кореограф је Игор Коруга, сценограф Игор Васиљев, а костимограф Марина Вукасовић Меденица.

Радња комада писаног у стиховима почиње у тренутку када у мали град на граници долази боливудски продуцент који жели да у бившој фабрици „Младост”, која је сада позориште, отвори студио и пружи прилику глумцима, а и свим другим људима у том месту да добију улогу у боливудском спектаклу…

Представа, у продукцији Народног позоришта у Београду, премијерно је изведена 25. маја ове године. 

Овогодишњи Битеф биће одржан од 13. до 22. септембра под слоганом “Свет без људи”.

Главни програм, према речима селектора Ивана Меденице, обухватиће десет представа из Словеније, Француске, Србије, Немачке, Хрватске, Естоније, Швајцарске, Израела и Белгије, а у фокусу селекције биће заокретање друштва ка десном популизму, ксенофобији, расизму... 
М.Б.

Текст Ивана Меденице (образложење селекције) о представи "Боливуд" можете прочитати ОВДЕ

Прочитајте још вести