ФРАНЧЕСКО ДИ МАУРО ДИРИГОВАО ИЗВОЂЕЊЕМ ОПЕРА "КАВАЛЕРИЈА РУСТИКАНА" И "ПАЈАЦИ"

Извођењем опера "Кавалерија Рустикана" Пјетра Маскањија и "Пајаци" Руђера Леонкавала, које су биле на репертоару Велике сцене у среду 25. фебруара, дириговао је гост из Италије Франческо ди Мауро, познат под уметничким именом Франц Гарозо.
У "Кавалерији Рустикани" солисти су били Ана Рупчић (Сантуца), Александар Дојковић (Туриду), Александар Стаматовић (Алфио), Тамара Никезић (Мама Лучија) и Љубица Вранеш (Лола).
У представи је учествовао Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.
Опера, за коју су либрето према Вергију написали Тађони -Тоцети и Менаски, премијерно је изведена 21. јануара 2006. године на Великој сцени, а режију Ивана Стефанутија пренео је Матео Мацони.
"Кавалерија Рустикана" праизведена 1895. године, а  чија се радња одвија у селу на Сицилији, крајем 19. века, донела је „праву” и ”уверљиву“ -  истиниту причу из народа, о сицилијанским сељацима и тако утрла пут новом правцу у оперском стваралаштву под називом веризам
Исте вечери, публика је могла да погледа и Леонкавалове  "Пајаце" који се веома често изводе са "Кавалеријом Рустиканом".
У прологу „Пајаца“,  дат је прави манифест веризма, а радња је инспирисана истинитом причом, чији је сведок композитор био још као дете.
У подели су били Душан Плазинић (Канио), Софија Пижурица (Неда), Миодраг Д. Јовановић (Тонио), Владимир Андрић (Силвио), Дарко Ђорђевић (Пепе), Гаврило Рабреновић и Ранко Јовић (Сељаци).
У представи је учествовао Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду и Дечији хор "Хориславци".
Франческо ди Мауро, један од најпознатијих италијанских диригената, дипломирао је дириговање на Конзерваторијуму у Паризу, под менторством великих диригената као што су Серђу Целибидаке, Јанош Фирст и Енри-Клод Фантапје.
Дириговао је широм света у престижним институцијама као што су Карнеги хол у Њујорку, Одеса Опера Хаус, Опера Хол у Торонту, Опера Краков, Беркли Опера Хаус из Сан Франциска, Национална Опера Гдањска...
М.Б.