ГЛУМЦУ ПАВЛУ ЈЕРИНИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА „ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ“

Глумачка награда „Петар Банићевић“ уручена је овогодишњем лауреату Павлу Јеринићу у четвртак 12. новембра уочи извођења представе „Бела кафа“, на Сцени „Раша Плаовић“.
Млади глумац, који је већ четири сезоне стални члан ансамбла Драме Народног позоришта у Београду, признање је добио за улогу Дели Јове у представи "Бела кафа", по тексту Александра Аце Поповића и у режији Милана Нешковића.
Једногласну одлуку донео је жири којим је председавао в.д. директора Драме Народног позоришта Жељко Хубач, а чланови су били глумица Народног позоришта Нела Михаиловић и глумац и управник Београдског драмског позоришта Слободан Ћустић.
У образложењу које је прочитао Хубач, оцењено је да је Јеринић својим професионалним и етичким односом према театру у потпуности испунио услове за Награду „Петар Банићевић“.
- Харизматичан као појединац, али и увек спреман да несебично подређује себе као партнера читавом ансамблу, специфичним и промишљеним приступом комплексном лику Дели Јове, Јеринић на изразито катарзичан начин уноси нове боје у свој досадашњи глумачки израз, које га препоручују за шири дијапазон улога у будућем репертоару Националног театра. Јеринић се у досадашњој каријери развијао у Народном позоришту кроз представе и улоге Грегорија-Меркуција у „Ромеу и Јулији“, Бартола у „Фигаровој женидби и разводу“, Момка у комаду „Можда смо ми Мики Маус“, Черкеза у драми  „Мисис Толстој“, Вукца у „Кањошу Мацедоновићу“ и Вернона у „Хенрију Шестом“... Учествовао је на мајсторском курсу у чувеном Шекспировом „Глоб театру“ у Лондону – истакао је Хубач.
Јеринић, кога је публика поздравила громогласним аплаузом, награду је примио из руку Милоша Банићевића, сина славног драмског уметника.
- Хвала члановима жирија, хвала Милошу Банићевићу и свим члановима породице Банићевић. Сви знамо колика је величина био Петар Банићевић. Својим ауторитетом, залагањем, професионализмом и улогама задужио је све нас. Веома ми је драго  што моја прва награда носи њего име и то баш у Кући у којој сам одрастао, уз свог оца и колегу Бранка. Њему се захваљујем што ми је усадио идеју о професионализму; чиме год да се човек бави, мора то ради предано, од почетка до краја, и без задршке. Такође, хвала свим колегама из представе и нашем дивном редитељу Милану Нешковићу. Сви они заједно имају удела у мојој улози и овој награди. Хвала вама због којих радимо овај посао – поручио је Јеринић. 
Награда "Петар Банићевић” додељује се младом глумцу/глумици старосне доби до 35 година живота, који се уметнички истакао у периоду од 1. новембра 2014. до 31. октобра 2015. године и исказао висок професионализам у послу и односу према Народном позоришту.
Признање, установљено 2011. године, састоји се од новчаног износа и оригиналаног уметничког дела са ликом Петра Банићевића, рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића.
Досадашњи добитници су Игор Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Милош Ђорђевић и Нада Шаргин.
Драма "Бела кафа" премијерно је изведена 4. маја ове године на Сцени "Раша Плаовић".
Признати драмски писац у „Белој кафи" напушта своје омиљено подручје периферијског миљеа и смешта догађаје у имућну породицу фабриканта Момчила Јабучила у периоду од избијања рата 1941, па до друге половине шездесетих година.
Редитељ Нешковић, који је заједно са драматургом Молином Удовички Фотез урадио адаптацију овог текста написаног крајем осамдесетих година прошлог века, не бави се идеологијом комуниста, националиста, алузијама на распад Југославије из 90-их, већ систематском пропашћу породице, која је основна јединица грађе сваког друштва.
У подели су и Бранко Видаковић (Момчило Јабучило), Олга Одановић (Мајка Јања), Вања Ејдус (Црква Ружица), Ненад Стојменовић (Срђа Злопоглеђа) и Нада Шаргин (Зора Шишарка).
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести