Горану Бреговићу уручен сребрњак Народног позоришта у Београду

Сребрњак Народног позоришта у Београду уручен је у петак 16. јуна Горану Бреговићу, композитору и музичару са светском репутацијом, текстописцу и фронтмену „Бијелог дугмета“, једне од најпопуларнијих рок група у бившој Југославији.
На пригодној свечаности, одржаној на Великој сцени после извођења балета „Краљица Марго“, постављеног пре непуних 12. година на његову музику, у кореографији и режији Крунислава Симића, признање је примио из руку управника Народног позоришта у Београду Дејана Савића.
Обраћајући се публици у препуној сали, Савић, који је у време премијере тог балета обављао први мандат као управник Народног позоришта, испричао је како је са Бреговићем, у његовој кући на Сењаку, једног јесењег кишног дана, за веома кратко време договорио сарадњу. 
– То је трајало, отприлике, пола сата. Направили смо одличну представу, а остало је историја. Са овим сјајним ансамблом и оркестром, игра се већ, скоро, 12 година. Тим поводом, у име Народног позоришта и комплетног ансамбла представе, додељујем Горану Бреговићу сребрњак Народног позоришта – рекао је Савић.
Он је објаснио да признање додељује Бреговићу поводом десет година од премијере „Краљице Марго“ са оправданим закашњењем, „зато што смо га више од годину дана јурили да нађе слободан термин и дође до нашег позоришта“. 
Поздрављен дуготрајним, бурним аплаузом од стране публике, али и комплетног ансамбла, Бреговић је рекао да се захваљује свима на тако пријатном дочеку. 
– Током досадашње каријере, добио сам много аплауза, али аплауз у Народном позоришту у Београду је нешто друго и ја вам се искрено захваљујем. Мој допринос овој представи није велики, али, ето, успели смо сви заједно да направимо нешто велико – казао је Бреговић и захвалио се Савићу на указаном поверењу. 
– Директоре, хвала ти пуно. Ја сам имао врло мало поруџбина за позориште у нашој земљи, заправо, ово је једина. Ваљда ће бити још нека – додао је, кроз смех, славни музичар кога је публика још једном поздравила громогласним аплаузом. 
.У овом популарном балету, изведеном под диригентском управом Весне Шоуц, у главним улогама наступили су Мила Драгичевић (Краљица Марго), Дејан Коларов (Шарл IX ), Тејлор Клоу  (Анри IV) ,Милан Рус (Ла Мола) , Олга Олћан (Катарина Медичи), Никола Бјанко (Војвода Анжу) , Александар Илић (Војвода Алансон ), Милош Марјан (Војвода Гиз), Рафаиеле Дилиђенте (Рене), Душанка Ђорђевић (Аријета), Ада Распор (Шарлота),  Милош Кецман(Вепар), Стеван Хаџи Славковић (Кардинал),
У представи је учествовао  целокупни ансамбл Балета, Оркестар и Хор Народног позоришта и ансамбл „Ренесанс".
Декор је урадио Борис Максимовић, а костиме Божана Јовановић.
Светска праизведба балета "Краљица Марго", са првакињом Балета Душком Драгичевић у насловној улози, која је обележила 20 година уметничког рада, и уз учешће  више од 200 уметника, одржана је 1. децембра 2005. године на Великој сцени.
Либрето за представу, насталу према истоименом роману Александра Диме, урадио је Бошко Милин, а велики публицитет донела јој је и нова Бреговићева музика који је 1994. године компоновао музику и за истоимени филм.
Балетски ансамбл представе „Краљица Марго“, интригантне приче о љубави, верској подељености и катарзичном крвопролићу које историја памти као Бартоломејску ноћ, на премијерном извођењу чинили су и Константин Костјуков, Константин Тешеа, Милица Безмаревић, Светозар Адамовић, Милан Рус, Јован Веселиновић, Дејан Коларов, Александар Илић, Никица Крлуч, Бојана Жегарац, Тамара Ивановић, Стеван Хаџи Славковић и Ненад Јеремић.
Представа је убрзо постала хит, а на Дан Народног позоришта 2006. године проглашена је и најбољом у сезони. Прво гостовање било је на фестивалу Ибероамерикано у Боготи у марту 2008, а исте године, балет је са подједнаким успехом изведен и у Солуну.
Успех није изостао ни наредне године, када је „Краљица Марго“ учествовала на на неколико фестивала у више градова Мексика и Шпаније.
Осим Душке Драгичевић, насловну улогу тумачиле су и Мила Драгичевић, Ана Павловић и Александра Бибић.
На матичној сцени и гостовањима, на досадашња 72. извођења, овај балетски спектакл, видело је више од 65.000 гледалаца.
Иако је "Краљица Марго" стварна историјска личност, није престала да интригира разне уметнике који су у њеном лику нашли извор инспирације. Александар Дима отац написао је књигу 1845. године која носи њено име, а која је доживела неколико екранизација. Лик краљице Марго интерпретирале су легендарна француска глумица Жана Моро и популарна Изабела Ађани. Она је последња дочарала ролу француске крaљице у филму Патриса Шерола из 1994, а за који је музику писао Бреговић.
Роман "Краљица Марго" део је трилогије Александра Диме Оца. Прати причу лепе, поносне и одлучне Маргерит Валоа, чија је мајка, Катарина Медичи уредила њен брак са вођом хугенота, Анријем од Наваре 1572. године. То је брак који је радовао једино Краљицу мајку. Маргеритина браћа, који су јој дали надимак Марго, и обасипали је љубављу која се граничила са инцестом, били су запањени одлуком њихове мајке о њеној удаји. Само шест дана после свадбе, 24. августа 1572. француски католици побили су више од 30.000 хугеноа у ноћи Св. Бартоломеја. Пион, али и учесник у овој епској борби, Марго је била растрзана између породичне части и обавеза, њеног љубавника хугенота и наметнутог мужа кога више није могла да поштује…
М.Б.

 

Прочитајте још вести