ГОРГИ ЦУЦКОВСКИ И МИРЈАНА МАТИЋ ГОСТОВАЛИ У ОПЕРИ ФРАНЧЕСКА ЧИЛЕЕ „АДРИЈАНА ЛЕКУВРЕР“

У опери Франческа Чилее „Адријана Лекуврер“, која је у среду 7. јуна изведена на Великој сцени под диригентском управом Ђорђа Павловића, гостовали су македонски уметник Горги Цуцковски и Мирјана Матић, студенткиња мастер студија соло певања на Факултету музичких уметности у Београду, у класи професора Николе Китановског.
У овом мелодијски веома богатом делу, писаном у ублаженој и мекој верзији веризма, тенор Цуцковски наступио је у роли Мауриција, грофа од Саксоније, док је Матићева дебитовала у насловној улози славне француске глумице.
Ролу Принцезе од Бујона певала је мецосопран Наташа Јовић Тривић, а редитеља Мишонеа баритон Марко Калајановић.
Улоге су остварили и Вук Матић (Принц де Бујон), Игор Матвејев (Абате), Александра Петровић (Госпођица Жувено), Наташа Рашић (Госпођица Данжевил), Стеван Каранац (Поасон) и Милош Ђуричић (Кино).
У представи је учествовао Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.
Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.
Сценографију је урадио Александар Златовић, костиме Весна Радовић, а кореографију Владимир Логунов.
Опера "Адријана Лекуврер" премијерно је изведена 7. октобра 1995. године у режији Радослава Златана Дорића.
Његову поставку, 27. новембра 2010. године, обновили су Александар Николић и Стеван Марковић.
"Адријана Лекуврер", четврта опера Франческа Чилеее, праизведена је 6. новембра 1902. године, у Театру “Лирико” у Милану.
Либрето је написао Артуро Колаути, према чувеном истоименом комаду Скриба и Легувеа, о животу и трагичном крају познате драмске уметнице Адријане Лекуврер, која је живела од 1692. до 1730. године и била је најславнија глумица свога времена у Француској.
Мада плод италијанског веризма, сама прича је смештена у далеко елегантније доба раног 18. века у Паризу и обједињује елементе комичне интриге и трагедије која на завршетку превладава.
Лик грофа Мауриција разапет је између искрене љубави према глумици Адријани и прорачунате везе са Принцезом од Бујона која му помаже да се одржи у свету политике…
М.Б.
Горги Цуцковски
Рођен је 1982. године у Скопљу, где је дипломирао на Факултету музичке уметности у класи проф Биљане Јакимовске Јовановске као најбољи студент генерације.
У класи Оливере Миљаковић усавршавао се 2006. године као добитник стипендије Мјузик позоришта из Беча.
Цуцковски је први солиста Македонске опере и балета и професор на Факултету за аудио-визуелне уметности  
Наступао је на бројним концертима у Хамбургу и Берлину поводом Дана македонске културе у Немачкој.
Учествовао је на хуманитарном концерту за децу одржаном 2009. године у Етиопији.
Гостовао је у Србији, Босни, Бугарској, Русији, Португалу, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Италији, Албанији, Индонезији, Јапану, Хрватској, Кореји...
У матичној кући пева у представама "Адријана Лекуврер" (Маурицио), "Риголето" (Војвода од Мантове), "Бал под маскама" (Рикардо), "Травијата" (Алфред Жермон), "Атила" (Форесто), "Мадам Батерфлај" (Пинкертон), "Чаробна фрула" (Тамино), "Љубавни напитак" (Неморино), "Боеми" (Родолфо), "Турандот" (Калаф), "Кармен" (Дон Хозе)...

 

 

Прочитајте још вести