Гост из Италије Јакопо Сипари ди Пескасероли дириговао извођењем Вердијеве „Аиде“

Опером Ђузепа Вердија „Аида“, која је 10. априла изведена на Великој сцени, тачно на шесту годишњицу од премијере, дириговао је маестро из Италије Јакопо Сипари ди Пескасероли, чест гост Народног позоришта у последње две године.

Било је то 21. извођење популарне опере у овој продукцији, насловну улогу египатске робиње и етиопске принцезе певала је сопран Јасмина Трумбеташ Петровић, мецосопран Драгана дел Монако тумачила  је улогу Амнерис, Аидине супарнице која се бори за љубав Радамеса кога је дочарао тенор Јанко Синадиновић.

Улоге су остварили и Вук Зекић (Амонасро), Иван Томашев (Рамфис), Михаило Шљивић  (Краљ), Татјана Митић (Свештеница) и Михаило Оташевић (Гласник).

У представи су учествовали Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

Премијера овог ремек-дела оперске уметности, чија је радња смештена у древни Египат, одржана је 10. априла 2013. године у режији госта из Бугарске Огњана Драганова.

Сценографију су креирали Дејан Миладиновић и Мираш Вуксановић, костиме Миланке Берберовић обновила је Катарина Грчић, кореографију је урадио Константин Костјуков, избор видео материјала припремио је Дејан Миладиновић, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.

Ово је, у последњих годину дана, био други наступ Пескасеролија у „Аиди“, на сцени Народног позоришта, у којем је први пут гостовао 21. јануара 2017. године када је дириговао балетом „Крцко Орашчић“.

У међувремену, по једном је био за диригентским пултом и на извођењу опера „Набуко“,„Моћ судбине“ и „Отело“, као и балета „Успавана лепотица“
М.Б. 

Јакопo Сипари ди Пескасероли

Рођен је 1985. године.

Као гостујући диригент је наступао са Националним симфонијским оркестром Украјине, Симфонијским оркестром РТС-а, Филхармонијским оркестром Беневента, Симфонијским оркестром „Пучинијана“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Помпеја“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Белини“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Таормина“, Симфонијским оркестром „Фестивал Еуромедитеранео“, затим са Хором Римске опере, Хором „Аркум“, Сицилијанским лирским хором, Лирским хором „Ђузепе Верди“ и Интернационалним оперским хором; чиме је остварио завидну музичку продукцију и захваљујући томе је постао добитник бројних награда.

Студирао је клавир, композицију и певање, а дипломирао је на Конзерваторијуму „А. Касела“ у Л'Аквили.

Наставио је да се усавршава у Италији и иностранству код маестара: Маура Кардија, Алесандра Сбордонија, Ациа Коргија, Сандра Ранчителија, Сезара Скартона, Хосеа Мариа Скиутоа, Мирта Херера, Марија Моска, Аурелија Јаколена и Марија Кјара Павонеа.

Његове наступе увек подржавају најважније институције Италије и Европе.

 

Прочитајте још вести