Гостовање 7. априла на Сцени „Раша Плаовић“: „Оркански висови“, копродукција Kраљевског позоришта „Зетски дом“ и Фестивала „Барски љетопис“

Представа „Оркански висови“ у режији Доре Ружђак Подолски, за коју је, по мотивима истоименог романа Емили Бронте, драматизацију написала Стела Мишковић, биће изведена 7. априла (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“. 

Kомад је урађен у копродукција Kраљевског позоришта „Зетски дом“ и Фестивала „Барски љетопис“.

Реч је о првој позоришној поставци тог класика енглеске и европске књижевности на Балкану, а премијере су одржане 20. јула 2017. године у Старом Бару и 24. октобра на Цетињу.

„“Роман говори о људским манама сасвим отворено, он не скрива човека и његове светле и мрачне стране. Бронте врло храбро спроводи табу тему злостављаног детета, Хитклифа, који долази у туђу породицу без икаквог педигреа. Са том тематиком, усвајањем деце, ми се и данас мучимо. Радећи на овом комаду увидела сам да Бронте први пут у историји књижевност говори о разводу. Бронте је самим тим хроничар свега што се нама данас догађа. Ми живимо слободније, али истовремено оптерећеније. Увек сам сматрала да човек по суштни и потребама увек остаје исти, само се социјална структура мења, начин на који нас друштво ограничава”, сматра редитељка Ружђак Подолски.

Улоге тумаче Милош Пејовић, Ана Вучковић, Kатарина Kрек, Дејан Иванић, Бранка Станић, Емир Ћатовић, Јелена Симић, Симо Требјешанин и Огњен Раичевић. 

Сценографију је урадила Јелена Томашевић, костиме Лина Лековић, а музику Слободанка Бобана Дабовић.
За дизајн светла био је задужен Елвис Бутковић.
М.Б. 

Прочитајте још вести