Гостовање представе "Живи су, није смешно", у копродукцији Театра Пулс из Лазаревца и Регионалног позоришта Нови Пазар, 24. јуна на Сцени “Раша Плаовић”

Представа "Живи су, није смешно", по тексту Милице Пилетић и Јована Грујића, који потписује и режију, гостоваће 24. јуна (20,30) на Сцени “Раша Плаовић”.

Kомад инспирисан карактерима, биографијама ликова и мотивима из Нушићевих комедија, настао је у копродукцији Театра Пулс из Лазаревца и Регионалног позоришта Нови Пазар.

“Велике амбиције, а никакве способности. То је закључак који се намеће када се помисли на било који од ликова из Нушићевих комедија. Уз никакве способности долази и слабост карактера. Уз слабост карактера долази до моралног посрнућа, а након тога пад уз подсмех и осуде друштва, срамота, а затим повлачење. Бар је тако то било код Нушића, који, на жалост, никад није био актуелнији”, каже Јован Грујић.

Према његовим речима, то значи да још увек нису искорењени проблеми о којима је писао. 

“Можда никад и неће. Можда је то и немогуће. Можда се нама само тако чини. Он је указивао на болести друштва које би могле да прерасту у епидемију, на извесне појаве са маргина, на људе који желе врх пирамиде друштвеног статуса. И не бирају средства да тамо стигну: похлепни, похотни, самољубиви, грамзиви, властољубиви, жељни славе и моћи”, указује Грујић и напомиње да су се он и Милица Пилетић, инспирисани карактерима, биографијама ликова и мотивима из Нушићевих комедија, усудили да уђу у авантуру стварања потпуно нове драме и представе која те ликове измешта у сасвим нове околности. 

“Пошли смо од убеђења да ти ликови живе и данас око нас, да их срећемо на улици, у кући, на послу, да живимо са њима. Питање је како ми реагујемо на њихове „амбиције“? Шта је са друштвеном осудом неких појава и да ли постоји? Kолико је друштво постало неосетљиво на овакве појаве, а колико „амбициозни“ појединци на осуде? Питамо се шта смо изнедрили, а шта ћемо тек изнедрити?”, додао је Грујић.

Улоге тумаче Дарко Бјековић, Александар Трмчић, Угљеша Спасојевић, Лазар Максић, Рифат Рифатовић, Јелена Цвијетић, Михаило Лаптошевић, Боба Стојимировић, Душан Живанић, Ана Ћук, Kристина Јевтовић и Маја Јовановић.

Сценографију је урадила  Невена Шурлан, костимографкиња је Соња Kоторчевић, кореографкиња Ирина Митровић, а композиторка Татјана Мрђа.

Представа је премијерно изведена 17. децембра прошле године у Лазаревцу.
М.Б. 

Прочитајте још вести