"ХЕНРИ ШЕСТИ" НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА НА ФЕСТИВАЛУ "ТЕАТАР У ЈЕДНОМ ДЕЈСТВУ"

Најбоља представа на седмом позоришном фестивалу Театар у једном дејству - Екстреми је „Хенри Шести“ Вилијема Шекспира, у адаптацији и режији Никите Миливојевића и извођењу драмског ансамбла Народног позоришта у Београду.

Одлуку о јединој фестивалској награди једногласно је донео жири у саставу: Владимир Стаменковић, Ана Софреновић и Владимир Арсић.
„Свако суочавање са неким Шекспировим делом носи у себи бројне изазове. Још и више када ову сценску адаптацију „Хенрија Шестог“ треба да виде и Енглези на обновљеној сцени Глоб театра у склопу огромног, заједничког пројекта. Упркос свим ограничењима, глумци Народног позоришта из Београда и Никита Миливојевић, у улози адаптатора и редитеља, изградили су прикладну позоришну причу о вечној, бескрупулозној борби за власт, местимично поткрепљену и суморним хумором. У таквом виђењу овог Шекспировог комада, ‘храбром и једноставном’, како је истакнуто у Лондону, више није било места за романтичне пасаже који су аутору вероватно служили као мало олакшање пред сликама тих туробних догађаја. Но, и тако сведена ова представа, показујући намеру отвореног, директног деловања на гледаоце, управо тиме успела је да демонстрира и свој највиши квалитет“, каже се у образложењу жирија.
Представом „Хенри Шести“ отворен је овогодишњи фестивал, а комад истог редитеља, Никите Миливојевића, „Ђаволијада“, у извођењу Шабачког позоришта, последњи је одигран на фестивалу. Публика је од 5. до 10. октобра на сцени Центра за културу Младеновац видела још четири представе које су, у селекцији Жељка Хубача, биле кандидати за награду: „Пошто паштета“ Атеља 212 у режији Снежане Тришић, „Плодни дани“ Атељеа 212 и Културног центра Панчево у режији Бориса Лијешевића, „Пресрећни људи“ Српског народног позоришта из Новог Сада по концепту Предрага Штрпца и „Кумови“ Звездара театра у режији Душана Ковачевића.
М.Б.