ХОН ЛИ ПОНОВО НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА, У СУБОТУ 28. НОВЕМБРА ГОСТУЈЕ У ВЕРДИЈЕВОЈ “АИДИ“

После паузе од три сезоне, некадашњи солиста Опере Народног позоришта тенор Хон Ли поново ће обрадовати београдску публику – у суботу 28. новембра гостоваће у улози Радамеса у Ведијевој „Аиди“ која ће, под диригентском управом Дејана Савића, бити изведена (19,00) на Великој сцени.
Насловну улогу певаће сопран Сања Керкез, Краља ће тумачити бас Михаило Шљивић, а његову кћерку Амнерис мецосопран Јелена Влаховић.
У ансамблу су и Александар Стаматовић (Амонасро), Ненад Јаковљевић (Рамфис), Татјана Митић (Свештеница) и Данило Стошић (Гласник).
У представи учествују Оркестар, Хор, Балет и статисти Народног позоришта у Београду.
Једна од најпознатијих светских опера, "Аида", премијерно је изведена 10. априла 2013. године на Великој сцени под управом немачког диригента Питера Леонарда и у режији госта из Бугарске Огњана Драганова.
Сценографију су креирали Дејан Миладиновић и Мираш Вуксановић, костиме Миланке Берберовић обновила је Катарина Грчић, кореографију је урадио Константин Костјуков, избор видео материјала припремио је Дејан Миладиновић, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.
Гостовање Хон Лија омогућила је Амбасада Кореје, са којом Народно позориште већ дуги низ година има веома добру сарадњу.
Хон Ли је рођен 1976. године у Сеулу (Република Кореја).
У родном граду дипломирао је на Музичкој академији, а усавршавао се у Немачкој и Бугарској.
У Народном позоришту, у којем је дебитовао 23. децембра 2006. године ролом Дон Хозеа у Бизеовом ремек-делу „Кармен“, био је у ангажману до 30. јуна 2013.
У том периоду, остварио је веома запажене улоге у операма „Набуко“ (Исмаил), „Пајaци“ (Канио), „Вертер“ (Вертер), „Моћ судбине“ (Дон Алваро), "Лучија од Ламермура" (Едгардо), „Риголето“ (Војвода од Мантове), „Алфредо“ („Травијата“)...
Пре три и по године, 8. фебруара 2012. године, добио је Награду Народног позоришта у Београду „Оскар Данон“, која се додељује младом уметнику као подстицај за остварење врхунских уметничких креација.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести