ЈУБИЛАРНО 150. ИЗВОЂЕЊЕ "КОВАЧА" 15.11. НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

Представа "Ковачи" Милоша Николића, у режији Стефана Саблића, биће изведена 150. пут у четвртак 15. новембра (20,30) на Сцени "Раша Плаовић".

Комад је спреман почетком сезоне 2003/2004. у копродукцији Народног позоришта у Београду и Центра за културу из Панчева на чијој сцени је премијерно изведен 13. новембра 2003. године.
Београдска премијера одржана је 18. децембра на Сцени "Раша Плаовић", а у подели су били Бранко Видаковић (Петер), Миленко Павлов (Аца), Зорица Мирковић (Лујза) и Станко Богојевић (Иван) .
Од првог извођења, лик Аце игра Миленко Павлов, а улогу Лујзе тумачи Зорица Мирковић, осим на гостовању у Канади прошле године (од 29.11. до 4. 12.) када је уместо ње играла Соња Кнежевић. Петера игра Бранко Видаковић којег су једно време мењали Радован Миљанић и Урош Урошевић, док уместо Станка Богојевића лик Ивана већ неколико сезона тумачи Драган Гиџа Николић.
Драматург представе је Зоран Раичевић, сценограф Дејан Пантелић, а костимограф Катарина Грчић.
Комад Милоша Николића говори о Србину, ковачу, који долази у баварску ковачницу, у којој је радио док је био у логору за време Другог светског рата, да види да није случајно син баварског ковача можда његов син. И тако почиње комедија у којој се испоставља да је син Немца ковача, који је био на фронту у Русији - Србин, да је син Србина ковача, који је био у логору у Немачкој - Рус, а да је син Руса ковача, који је ослобађао село Србина ковача - Немац...
Представу је до сада видело више од 27000 гледалаца у Београду и на сценама у Панчеву, Параћину, Ивањици, Пожаревцу, Убу, Грачаници, Хочи, Бијељини, Ванкуверу...
"Ковачи" су учествовали на Међународном позоришном фестивалу националних мањина 2004. године у Темишвару, потом следеће године на Интернационалном фестивалу комедије "Балкан 2000" у албанском граду Корча, 2006. на Међународном позоришном фестивалу у Кијеву и 2010. на Фестивалу „Дани малих ствари“ у Требињу.
На фестивалу у Корчи Миленко Павлов је освојио Награду за главну мушку улогу.
Комедија „Ковачи“ Милоша Николића праизведена је пре 20 година у Српском народном позоришту из Новог Сада, а била је или јесте на репертоару многих позоришта код нас и у иностранству (Театар “Јоаким Вујић” Крагујевац, Позориште “Комедија” и “Ex machina”, Атина, Градско позориште Јањина, Позориште Коринт, Градско позористе Вериа, Грчка, Национално позориште, Нова сцена, Никозија, Кипар, Театрул “Nottara”, Букурешт, Театрул Sfantu Gheorghe, Театрул Бузау, Немачко градско позориште (Deutsches Staatstheater) Темишвар, Румунија, Дивадло Зволен, Divadlo Commedia Попрад, Словачка…)
Последњу премијеру “Ковачи” су имали у Српском позоришту у Мађарској, у Будимпешти, 21. септембра ове године, у режији Лидије Стевановић.
И на крају, неколико куриозитета везаних за Николићев комад. Премијером "Ковача" 6. фебруара 2004. отворена је Нова сцена Националног позоришта Кипра у Никозији. Потом, представом „Ковачи“ 29. децембра 2005. отворена је нова зграда позоришта „Театро Перигиалиу“ (Коринт). У позоришту „Андреј Мурешану“ у граду Свети Ђорђе у Румунији, први пут су сцена на румунском и сцена на мађарском језику играли једну заједничку представу - „Ковачи“ 2001.
Српско позориште у Темишвару (Српски позоришни студио) отворено је с „Ковачима“ 16. 10. 2008. године.
М.Б.