ЈУБИЛАРНО 200. ИЗВОЂЕЊЕ "КОВАЧА" 25. НОВЕМБРА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

Представа "Ковачи", по тексту Милоша Николића, у режији Стефана Саблића, биће изведена јубиларни 200. пут у среду 25. новембра (20,30) на Сцени "Раша Плаовић".
Комад је спреман почетком сезоне 2003/2004. у копродукцији Народног позоришта у Београду и Центра за културу из Панчева на чијој сцени је премијерно изведен 13. новембра 2003. године.
Београдска премијера одржана је 18. децембра на Сцени "Раша Плаовић", а у подели су били Бранко Видаковић (Петер), Миленко Павлов (Аца), Зорица Мирковић (Лујза) и Станко Богојевић (Иван) .
Од првог извођења, лик Аце игра Миленко Павлов, а улогу Лујзе тумачи Зорица Мирковић, осим на гостовању у Канади 2011. године када је уместо ње наступила Соња Кнежевић. Петера игра Бранко Видаковић којег су једно време мењали Радован Миљанић и Урош Урошевић, док уместо Станка Богојевића лик Ивана већ неколико сезона тумачи Драган Гиџа Николић.
Драматург представе је Зоран Раичевић, сценограф Дејан Пантелић, костимограф Катарина Грчић, док је за сценски покрет био задужен Ивица Клеменц.
Николићева комедија говори о Србину, ковачу, који долази у баварску ковачницу, у којој је радио док је био у логору за време Другог светског рата, да види да није случајно син баварског ковача можда његов син. Испоставља се да је син Немца ковача, који је био на фронту у Русији - Србин, да је син Србина ковача, који је био у логору у Немачкој - Рус, а да је син Руса ковача, који је ослобађао село Србина ковача - Немац...
Представу је до сада видело око 33000 гледалаца у Београду и на сценама у Панчеву, Параћину, Ивањици, Пожаревцу, Убу, Грачаници, Хочи, Бијељини, Ванкуверу, Димитровграду...
"Ковачи" су учествовали на Међународном позоришном фестивалу националних мањина 2004. године у Темишвару, потом следеће године на Интернационалном фестивалу комедије "Балкан 2000" у албанском граду Корча, 2006. на Међународном позоришном фестивалу у Кијеву и 2010. на Фестивалу „Дани малих ствари“ у Требињу.
Павлов је на фестивалу у Корчи освојио Награду за главну мушку улогу.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести