ЈУБИЛАРНО 50. ИЗВОЂЕЊЕ КОМЕДИЈЕ "ВАЖНО ЈЕ ЗВАТИ СЕ ЕРНЕСТ", 23. ЈУНА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

Комедија "Важно је звати се Ернест", по тексту Оскара Вајлда и у режији Николе Завишића, биће изведена 23. јуна на Сцени "Раша Плаовић" јубиларни педесети пут.
Комад, праизведен 1895. године у позоришту „St. James” у Лондону, има помало бизаран заплет, ујдурму међу пријатељима у вези са лажним идентитетом, женидбом и хомосексуализмом.
За “неспоразуме” је битна игра речи, јер име из наслова на енглеском означава искреност, поштење, озбиљност као карактерну особину.
Завишић, којем је то била друга режија у Народном позоришту, урадио је еклектичну комедију са елементима гротеске, мјузикла и пародије на нивоу физичког хумора ала Монти Пајтон, која говори о (не)уважавању различитости.
Џон Вортинг, један од протагониста овог дела, води двоструки живот. Креирао је фиктивну особу - непостојећег брата званог Ернест, који је црна овца породице и чији се лик састоји од срљања из невоље у невољу.
Ернест је у ствари Џонов алиби за бег из стварности у живот који стварно воли, тражећи сва задовољства која су му као Џону недоступна кроз имагинарни лик Ернеста.
На крају, након безброј обрта и комичних заплета, откривају се потпуно невероватне ствари…
У подели су Ненад Стојменовић (Џон Вортинг), Милош Ђорђевић (Алџернон Монкриф), Анастасиа Мандић (Гвендолин Ферфакс), Сена Ђоровић (Сесили Кардју), Зоран Ћосић (Канон Чезебл), Душанка Стојановић Глид (Леди Брекнел), Соња Кнежевић (Госпођица Призма) и Немања Константиновић (Меримен /Лејн).
Драматург је Молина Удовички Фотез, реализацију декора урадио је Мираш Вуксановић, костиме Бојана Никитовић, сценски покрет Тамара Антонијевић, а музику су компоновале Соња Лончар и Андрија Павловић.
Представа је премијерно изведена 14. јануара 2012. године.
М.Б.