Књажевско-српски театар из Крагујевца 6. априла гостује на Сцени „Раша Плаовић“ са представом „Негри или Љубов ко сочеловеком својим“, по тексту Јоакима Вујића

Књажевско-српски театар из Крагујевца гостоваће 6. априла на Сцени „Раша Плаовић“ (20,30) са драмом „Негри или Љубов ко сочеловеком својим“, по тексту Јоакима Вујића, у режији Анђелке Николић.

Представа је праизведена недавно, 15. фебруара, а у подели су Никола Милојевић, Иван Видосављевић, Петар Лукић, Ненад Вулевић, Здравко Малетић, Чедомир Штајн, Исидора Рајковић и Душан Станикић.

„Овај комад, написан 1821. године, изводи се први пут. Можда су Јоакимовим саљудима теме колонијализма, империјализма и ропства биле далеке и апстрактне; сам термин негри аутор објашњава читаоцима, као да га, заправо, уводи у српски језик. Данас је, међутим, јасно да комплексни односи Истока и Запада (еуфемизам за дугу историју тлачења, лицемерја и страха) итекако утичу на живот сваког становника планете. Мада кажу да је ропство искорењена појава, још увек виђамо односе засноване на експлоатацији и репресији, или чак активно учествујемо у њима: у својој држави, на радним местима (у позориштима као и у фабрикама), најзад у породицама, основним ћелијама патријархалног друштва“, каже Анђелка Николић.

Према њеним речима, „человечност“ енглеског лорда, који наступа хумано у појединачном случају, а пренебрегава чињеницу да је сам главни стожер и профитер нехуманог система, представља драмски занимљив парадокс који овај лик доводи у везу са фундаменталним лицемерјем нашег доба.

„Није лицемерна само корпорација које се заклања иза друштвено одговорног пословања, него сам лицемерна и ја, кад се за тренутак осетим боље јер сам однела стару одећу у Свратиште за децу. Задржите свој ситниш – ја желим промену, лепо пише на графиту на Дому омладине у Крагујевцу“, додала је редитељка Николић.

Сценограф је Ана Колбјанова, костимограф Јелена Јањатовић, а композитор Драгослав Танасковић.

Сценски покрет урадила је Исидора Станишић.

М.Б.

 

Прочитајте још вести