14
апр
2014
Сре

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЗА НУШИЋЕВУ „КЊИГУ ДРУГУ“, ПРЕМИЈЕРА У ОКТОБРУ

Драмски ансамбл Народног позоришта у Београду одржао је у понедељак 14. априла прву читаћу пробу за представу “Књига друга” Бранислава Нушића, у режији Анђелке Николић.
Премијера је планирана за Нушићев рођендан 20. октобар на Сцени „Раша Плаовић“, а главна улога - лик првакиње драмске Рајне Маретић Долске, поверена је Нели Михаиловић.
У ансамблу су и Златија Ивановић (Ида Подградска, драмска субрета), Марија Бергам к.г. (Мира, почетница и ученица Рајнина), Срђан Карановић к.г. (Љубавник), Гојко Балетић (Господин Теодор), Бојан Кривокапић (Драмски писац), Андреја Маричић (Уредник „Комедије“), Данијела Угреновић (Критичарка ревије „Нови хоризонт“) и Предраг Милетић (Критичар журнала „Јутро“).
Драматург представе и аутор адаптације текста је Слободан Обрадовић.
У ауторском тиму су и Весна Поповић (сценограф), Олга Мрђеновић (костимограф), Драшко Аџић (композитор), Дијана Маројевић Диклић (сценски говор), Бојана Мишић (сценски покрет), Немања Константиновић (организатор), Ђорђе Јовановић (инспицијент) и Даница Стевановић (суфлер).
„Књига друга“, која ће по први пут бити изведена у Народном позоришту у Београду, је „салонска“ драма у два чина коју карактеристишу мелодраматични токови и разноврсне неочекиване ситуације у којима је писац желео да на известан симболистички начин прикаже мистичне везе љубави и људске судбине.
Овом представом и другим пројектима Народно позориште у Београду придружује се обележавању 150 година од рођења славног српског комедиографа Нушића (1864—1938).
М.Б.

Више фотографија са прве читаће пробе можете погледати ОВДЕ