КОНЦЕРТ КВАРТЕТА ЧУВЕНОГ ЛАУТИСТЕ ДАФЕРА ЈУСЕФА 24. СЕПТЕМБРА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ (КАРТЕ СЕ КУПУЈУ НА БЛАГАЈНАМА EVENTIMA)

Концерт квартета чувеног певача, композитора и мајстора арапске лауте Дафера Јусефа, чији је јединствени таленат препознат широм света, биће одржан 24. септембра на Великој сцени.
Улазнице могу да се набаве на свим продајним местима Eventima.
Јусеф, добитник престижне „World Music“ награде, коју додељује BBC radio 3, дао је древном источњачком инструменту потпуно нову димензију, експериментишући са традиционалном музиком средњег истока, северне Африке и Медитерана и комбинујући их са џезом, блузом и класичном музиком.
Јусефа можда најбоље описује цитат из листа „Гардијан”: „Певач и лаутиста пореклом из Туниса, који по речима једног чувеног критичара има глас који зауставља ратове. Његов фалсето једноставно оставља слушаоца без даха. Иако у његовом гласу одзвања арапско порекло, јер га је развијао певајући позив на молитву и користећи мегафон као играчку, његов вокал превазилази своје корене".
Дафер Јусеф иза себе има 10 студијских албума и сарадњу са врхунским музичарима из свих крајева света, међу којима су и тројица са којима ће наступити у Београду.
Кристјан Рандалу (Естонија) је један од најбољих светских џез пијаниста своје генерације. Међу његовим сарадницима су: Dave Liebman, Nguyên Lê, Nils Petter Molvaer, а свирао је и у Лондонском симфонијском оркестру и Камерном оркестру Штутгарта.
Phil Donkin (Велика Британија) је међу најбољим контрабасистима у Европи. Наступао је са џез легендама као шту су: Quincy Jones, Roger Kellaway и Eddie Henderson. Од 2010. живи у Њујорку, где сарађује са великанима америчке сцене и од тада је музички активан на оба континента.
Ferenca Nemetha је „Њујорк тајмс” описао као „окретног мађарског бубњара са осећајем за афричке ритмове“. На листи музичара са којима је свирао су апсолутне звезде: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Christian Mcbride, John Patitucci, Terence Blanchard, John Abercrombie, Joshua Redman...
Снимио је четири албума као лидер, а иза њега је више од 40 студијских издања, која је остварио кроз бројне сарадње са реномираним музичарима.
Концерт организује „Мултикултиватор“ – сервис за развој културе и уметности, а изузетно музичко умеће Дафера Јусефа је познато домаћој публици која памти концерт на коме је наступио у дуету са Paolom Fresuom у Дому омладине 2003. године.
Концерт у Народном позоришту најавиће почетак пројекта „Мултиверзитет“, платформе за неформално перманентно музичко образовање, развијене уз подршку водеће светске институције за студије савремене музике – „Berklee college of music“.
У складу са досадашњом тежњом „Мултикултиватора“ да скреће пажњу на младе таленте и помогне њихов професионални развој, приход остварен продајом улазница за концерт биће употребљен за стипендирање саксофонисте Растка Обрадовића током студија у Норвешкој.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести