Концерт Оперског студија "Борислав Поповић" поводом Светског дана музике, 21. јуна на Сцени "Раша Плаовић"

Концерт Оперског студија "Борислав Поповић", поводом Светског дана музике, биће одржан у четвртак 21. јуна (20,00) на Сцени „Раша Плаовић“.

На програму ће бити избори сцена из опера „Љубавни напитак“, „Риголето“, „Дон Ђовани“, „Мадам Батерфлај“, „Евгеније Оњегин“ и „Кармен“.

Уз клавирску пратњу Младена Стефановића и Стефана Зекића, наступиће полазници Оперског студија Мина Глигорић, Стеван Каранац, Милан Младенов, Исидора Стевановић, Весна Марковић, Марко Пантелић, Свјетлана Ђокић, Биљана Јовановић, Милан Младенов, Невена Милошевић, Синиша Радин, Илија Ђекић, Никола Баста и Растко Радумило.

Избор костима урадила је Катарина Грчић Николић, а декора Дуња Костић.

У уметничком руководству Оперског студија су вокални педагог др Софија Пижурица, редитељка Ивана Драгутиновић Маричић, диригент Стефан Зекић и глумац Андреја Маричић (сарадник за сценски покрет и говор).

Светски дан музике, 21. јун, установљен је на предлог некадашњег министра културе Француске Жака Ланга, који је обаваљујући ову дужност схватио да се у његовој земљи много људи бави музиком било да свирају, аматерски или професионално, неки инструмент, певају у хоровима, само за "своју душу" или на улици за пролазнике.

Он је предложио да се најдужи дан у години, 21. јун, дан летње равнодневнице, широм Француске прославља музиком, бесплатним концертима аматера и професионалца, појединаца и удружења, деце и одраслих, рокера, шансоњера, џезера, класичара.

Европска повеља о празнику музике потписана је 1997. године у Будимпешти.

Потписнице су биле Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска, а у међувремену, у обележавању Светског дана музике учешће је узело око 100 земаља, укључујући и Србију.
М.Б.

Прочитајте још вести