Kраљевско драмско позориште „Драматен” из Стокхолма 2. новембра гостује са представом „Једна шведска летња ноћ“

Kраљевско драмско позориште „Драматен” из Стокхолма гостоваће 2. новембра на Великој сцени (19,30) са представом „Једна шведска летња ноћ“, по тексту Ерлана Јозефсона и у режији Еирика Стуба. 

Јозефсон се у овом интригантном комаду бави снимањем последњег филма Андреја Тарковског „Жртва“, на острву Готланд 1985. године, где на нежан и духовит начин описује сусрет руског режисера и шведских глумаца. 

Док глумачка и ауторска екипа једне летње ноћи нестрпљиво ишчекује тај сусрет, њихово виђење драме, живота, језика и уметности бива доведено у питање...

Улоге тумаче Ерик Ен (Рус), Нина Фекс (Тумач), Торкел Петершон (Виктор), Лена Ендре (Лоти), Мариа Салома (Организаторка) и Томас Хансон (Ја). 

У ауторској екипи представе су Ерленд Биркеланд (сценограф и костимограф), Елен Руге (дизајн светла), Бјорн Лонрус (дизајн звука), Ани Тодне и Еми Стал (видео дизајн) и Евамарија Холм (перика, маска). 

Комад је на српски језик превела драматург Весна Станишић. 

Представу прати изложба видео материјала са оригиналним фотографијама са снимања филма „Жртва“, Андреја Тарковског у коме једну од улога игра Ерлан Јозефсон.

Гостовање чувеног шведског театра у Народном позоришту, четврто по реду, реализује се на основу дугогодишње уметничке сарадње две Kуће. 

Уговор је потписан 2004. године, а већ  3. и 4. јуна исте године „Драматен“ је гостовао Стриндберговом драмом “Игра ватром”, у режији Стафана Валдермара Холма. У међувремену, на Великој сцени Народног позоришта наступили су још два пута; у јуну 2006. са Шекспировим “Магбетом” и три године касније са још једним његовим класиком - „Хамлетом“, оба у режији Холма.
 
Народно позориште гостовало је у Стокхолму са Нушићевом „Госпођом министарком“ у режији Јагоша Марковића (2006) и Софокловом драмом „Цар Едип“ у режији Виде Огњеновић (2008).  
М.Б. 


                                    ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 1. НОВЕМБРА 

Представом „Једна шведска летња ноћ“ насталом по делу Ерлана Јозефсона у режији Еирика Стуба 2. новембра на Великој сцени  гостоваће Kраљевско драмско позориште Драматен из Стокхолма, најављено је на конференцији за медије у националном театру.

У представи играју Ерик Ен, Нина Фекс, Торкел Петершон, Лена Ендре, Мариа Солома и Томас Хансон.

Редитељ представе Ерик Стубе напоменуо је да се Јозефсон у овом интригантном комаду бави снимањем последњег филма Андреја Тарковског „Жртва“ на острву Готланд 1985. године.

„Јозефсон на нежан и духовит начин описује сусрет руског режисера и шведских глумаца. Док глумачка и ауторска екипа једне летње ноћи нестрпљиво ишчекује тај сусрет, њихово виђење драме, живота, језика и уметности бива доведено у питање“, казао је Стубе.

Додао је да је Драматен са том представом често гостовао у иностранству, што, како каже, нимало није случајно.

„Ова представа проблематизује сусрет и судар култура. Оне стварају конфликт, али истовремено и обогаћују једна другу. Јозефсон је написао драму која је у конфликту са шведском организованом стварношћу. Kроз опис Тарковског писац говори и о себи, али истовремено портретише великана који је дошао у Шведску да сними остварење које би имало шмек Бергмановких филмова“, казао је Стубе и додао да је у том моменту добио Баргманов тим и глумце.

„За Бергмана, Тарковски је био највећи, и између осталог о томе је ова представа. Поред свега, Бергман није желео да се сусретне с Тарковским“, казао је Стубе.

Амбасадор Шведске у Београду Јан Лундин казао је да радо са породицом долази у београдско Народно позориште где је видео сјајне представе.

„Драматен је део нашег националног идентитета и веома сам поносан што ће играти представу у Народном позоришту које је симбол српске културе. Kултура је веома важна за напредовање сваке државе и развијање друштва“, казао је Лундин.

Ивана Вујић, директорка Народног позоришта, пожелела је добродошлицу гостима из Шведске и нагласила да је међународна сарадња и повезивање с врхунским позориштима широм Европе један од приоритета деловања националног театра.

„Наша публика заслужује да види најбоље представе из читаве Европе и с нестрпљењем очекујемо гостовање наших пријатеља из Шведске“, казала је Вујићева.

Прочитајте још вести