Kраљевско драмско позориште „Драматен” из Стокхолма 2. новембра гостује са представом „Једна шведска летња ноћ“

Kраљевско драмско позориште „Драматен” из Стокхолма гостоваће 2. новембра на Великој сцени (19,30) са представом „Једна шведска летња ноћ“, по тексту Ерланда Јозефсона и у режији Ејрика Стуба. 

Јозефсон се у овом интригантном комаду бави снимањем последњег филма Андреја Тарковског „Жртва“, на острву Готланд 1985. године, где на нежан и духовит начин описује сусрет руског режисера и шведских глумаца. 

Док глумачка и ауторска екипа једне летње ноћи нестрпљиво ишчекује тај сусрет, њихово виђење драме, живота, језика и уметности бива доведено у питање...

Улоге тумаче Ерик Ен, Лена Ендре, Нина Фекс, Томас Ханзон, Това Магнусон и Торкел Петерсон.

У ауторској екипи представе су Ерленд Биркеланд (сценограф и костимограф), Елен Руге (дизајн светла), Бјорн Лонрос (дизајн звука) и Ени Тадне и Еми Штал (видео дизајн). 

Гостовање чувеног шведског театра у Народном позоришту, четврто по реду, реализује се на основу дугогодишње уметничке сарадње две Kуће. 

Уговор је потписан 2004. године, а већ  3. и 4. јуна исте године „Драматен“ је гостовао Стриндберговом драмом “Игра ватром”, у режији Стафана Валдермара Холма. У међувремену, на Великој сцени Народног позоришта наступили су још два пута; у јуну 2006. са Шекспировим “Магбетом” и три године касније са још једним његовим класиком - „Хамлетом“, оба у режији Холма.
 
Народно позориште гостовало је у Стокхолму са Нушићевом „Госпођом министарком“ у режији Јагоша Марковића (2006) и Софокловом драмом „Цар Едип“ у режији Виде Огњеновић (2008).  
М.Б. 

Прочитајте још вести